В първия ден от седмичната търговия еврото регистрира понижение, затваряйки на нива от 1.4178 долара. В самото начало на търговията в понеделник двойката EUR/USD се движеше възходящо, като първоначална реакция на безпрецедентното в историята понижение на топ "ААА" кредитния рейтинг на САЩ от страна на агенция S&Poor's в петък вечерта. Това, както и покупките на дългови книжа на Италия и Испания от страна ЕЦБ, което доведе до силен спад на лихвите по техните 10-годишни книжа с близо 1%, оказа позитивен ефект на еврото.

Според изчисления на Royal Bank of Scotland, покупката на италиански и испански ценни книжа може да достигне 850 млрд. евро ($1.2 трлн.). Въпреки това, впоследствие, напрежението на европейските дългови пазари относно разпространението на дълговата криза от периферията към ядрото, напрежението на глобалните пазари около неясното бъдещо отражение на понижението на кредитния рейтинг на САЩ, както и подновения спад на европейските фондови пазари доведоха до нов натиск върху еврото на форекс пазара.

Данните за двойното повишение на получените от ЕЦБ заеми за италианските търговски банки през юли спрямо юли, както и коментарите на говорителя на немското правителство Стийгманс, че не е имало договореност за увеличаване размера на Европейския спасителен фонд (EFSF фонда, който остава в размер на 440 млрд.евро), и че не се предвиждат допълнителни мерки за този фонд също не бяха в подкрепа на еврото.

Допълнителен негативен ефект на единната валута оказа и сривът на Sentix индекса на инвеститорското доверие в Еврозоната за август до двугодишно дъно в -13.5 пункта от +5.3 пункта за юли месец. Основна причина за силното влошаване на индекса са нарастващите опасения, че глобалните политици не успяват да намерят нужните инструменти, за да отговарят ефективно на задълбочаващата се дългова криза от двете страни на океана и риска от задълбочаване на глобалната икономическа криза.

Решението на ЕЦБ да закупи италиански и испански облигации, за да спре дълговата криза в района, мярка, на която Германия се противопоставя. Нежеланието на лидерите от Еврозоната да създадат фискален съюз, който е в стил, подобен на този в САЩ, е недостатък, който ще доведе до увеличаване на икономическата небалансираност в района, заявяват анализатори и инвеститори, включително Джордж Сорос. Германия, която е най-голямата икономика в Европа се противопоставя на такава идея, подчертавайки, че това ще обезкуражи страните-членки от прилагането на строги бюджетни правила.

Финансовите министри и управителите на централните банки от Г7 подчертаха в общо изявление, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за подкрепа на финансовата стабилност и икономическия ръст. Те добавиха, че ще бъде увеличена ликвидността и ще се действат срещу хаотичните валутни движения, ако е нужно.

Източник: Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД