Основите на френската икономика са "солидни" въпреки скорошните сътресения на пазара и дълговата криза в еврозоната, заяви финансовият министър на страната Франсоа Бароен на фона на разочароващите данни за представянето на френската икономика през второто тримесечие.

Резултатите за периода април-юни, показват нулев растеж на икономиката, съобщи АФП. Данните бяха коментирани от министъра като „леко разочароващи".

Те бяха очаквани с интерес от министерството на икономиката, тъй като трябваше "да дадат тон" за бюджета за 2012 г. Планирането му се очертава като особено деликатно поради срива и нестабилното състояние на борсите.

Бароен увери, че за цялата 2011 г. растежът ще бъде "в съответствие" с целта за 2% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

Нулевият растеж обаче показва значителното забавяне на деловата активност във Франция, очаквано от анализаторите, въпреки че централната банка на Франция все още очаква растеж от 0.2% за тримесечието в своята прогноза .

Потребителски разходи на домакинствата са намалели през второто тримесечие (-0.7% ), а инвестициите отчитат леко забавяне(0.9% за второто тримесечие след 1.2% през първото.). Вносът е спаднал с 0.9%, а износът отчита нулев растеж.

Промените в акциите на компании обаче не допринасят за промяна в деловата активност през второто тримесечие, след като нараснаха с 0.8 пункта през първото тримесечие.