Представители на Европейския съюз, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка са дали положителна първа оценка на Португалия за прилагането на мерките, договорени срещу отпускането на 78 млрд. евро помощни средства, въпреки че пред страната все още има сериозни предизвикателства, информира WSJ.

С тази оценка Португалия ще получи следващия транш от 11.5 млрд. евро от заема. Представителите на ЕС, МВФ и ЕЦБ са били в Лисабон, където са анализирали предприетите от Португалия стъпки за намаляване на високия бюджетен дефицит и засилване на икономическия растеж.

Според финансовия министър на Португалия Витор Гашпар мисията е потвърдила, че Португалия предприема мерките договорени с трите институции през юни. Освен това страната е издърпала част от предвидените за 2012 г. данъчни увеличения тази година.

Представителите също са потвърдили, че добавените мерки, обявени от правителството през миналия месец са необходими, за да може Португалия да успее с намаляването на бюджетния си дефицит до 5.9% от БВП през 2011 г. в сравнение с 9.1% през миналата година.

Правителството на Португалия обяви, че ще набере допълнителни 2 млрд. евро през тази година като наложи еднократен данък и в същото време намали още държавните разходи.

Гашпар обаче предупреждава, че пред Португалия все още има "сериозни предизвикателства както на местно ниво, така и в чужбина."