Делът на Windows на пазара на компютри се срина до двадесетгодишен минимум, а монополът на корпорацията Microsoft се руши от конкурентите й от Apple и Google. „Твърде късно е да се реанимира Windows", оплакват се инвеститори от Силиконовата долина.

Делът на операционната система Windows от Microsoft на пазара на персонални компютри падна до най-ниското ниво от 20 години и в момента е 82%, показва анализ на изследователската компания Canalys.

Търсенето на таблетите iPad и устройства за платформата на Google Android намаляват продажбите на лаптопи, голяма част от които работят с операционната система на Microsoft.

По данни на Canalys, доставките на Apple на пазара на персонални компютри за годината са нараснали с 8.2% и през второто тримесечието те са 13.6%. Същевременно продажбите на смартфони и таблети с Google Android и Apple iOs през 2011 г. рязко се повишиха, като по данни на анализаторите 43% от всички продадени смартфони работят с Android, а 61% от всички таблети на пазара са Apple iPad.

Дали това означава, че Windows е обречен на бавна смърт?

Приоритетът на операционната система, особено за бизнеса, едва ли ще изчезне в близко време.

Първият модел iPad се появи през пролетта на 2010 г. и оттогава Apple е продала 28.7 млн. таблети с операционна система iOs 4. Последната разработка на Microsoft - Windows 7 се появи през 2009 г. и компанията е продала 400 млн. копия на операционната система. Продажбите на програмно обезпечение донесе на Microsoft 12.3 млн. долара от началото на годината, което е около половината от оперативната печалба през миналата година.

Компанията се надява да промени негативната тенденция с представянето на новата система Windows 8 през септември, но нейната версия, ориентирана за работа с таблети вероятно няма да е факт преди есента на 2012 г..

„Твърде късно е да се реанимира Windows", смята инвеститорът Роджър Макни.- Пазарът се промени. Windows пропусна точката, от която няма връщане към миналата слава".

Той е уверен, че бъдещето на Microsoft е в сферата на съобщенията, включително с покупката на Skype.