Еврозоната няма да позволи на никоя от страните членки да напусне валутния съюз, заяви управителят на централната банка на Люксембург и член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш, цитиран от Ройтерс.

В интервю за "Чайна бизнес нюз", публикувано на китайски език, Мерш твърди, че е нереалистично и е "финансово самоубийство" за членките на еврозоната да напуснат обединението, след като нямат собствени функциониращи валути, към които да прибегнат.

Банкерът отбелязва, че ЕЦБ също няма да допусне членка на еврозоната да обяви неплатежоспособност, тъй като и други страни биха могли да последват примера и да сринат доверието във валутния съюз.

Според Мерш е необходимо ЕЦБ да вдигне лихвените проценти през април и юли, за да контролира инфлационните очаквания. Той посочи, че колебанията на еврото не са решаващ фактор за определяне на паричната политика.

Междувременно днес ЕЦБ ще оповести подробности за това какви облигации на страни от еврозоната и в какъв обем ще бъдат изкупувани, стана ясно от президента на банката Жан-Клод Трише, цитиран от Асошиейтед прес.

"Неконвенционалният" подход на ЕЦБ да изкупува облигации на страни от еврозоната цели да възстанови доверието във финансовата система, разклатено заради най-тежката криза след Втората световна война, посочи Трише миналата седмица пред френското радио Европа 1. Трише отказа да посочи колко дълго банката ще продължи да изкупува облигации на вторичния пазар, настоявайки, че държавите трябва да си свършат работата "възможно най-бързо".

Миналия понеделник ЕЦБ се намеси на капиталовия пазар, изкупувайки италиански и испански облигации, което доведе до спад на лихвите по тези ценни книжа, припомня Ройтерс.