На двустранната среща между Франция и Германия, която се състоя вчера, Саркози и Меркел се споразумяха да предложат на срещата на лидерите от еврозоната през септември въвеждането на данък върху финансовите транзакции между 17-те държави с единна валута. Целта му е да намали спекулациите на валутните пазари, чрез облагане на операциите с чужди валути. Планира се създаването на икономическо правителство за еврозоната за стабилност на еврото и контрол върху фискалните политики на отделните държави. До една година се очаква всички страни с евро да въведат фискален борд, вписан във всяка от 17-те конституции. Лидерите на Франция и Германия настояха още всички членки на еврозоната да покажат по-голяма решителност за балансиране на публичните си финанси.

Пазарите реагираха с разочарование от срещата, след като стана ясно, че на този етап няма да се емитират общи еврооблигации. „Сега не му е времето, този инструмент може да се използва в края, а не в началото на икономическата интеграция", каза френският президент. Така доброто представяне от три поредни дни на фондовите борси, приключи. Сред най-губещите бяха акциите на банковият сектор.

В ранните часове на деня бяха публикувани данните за БВП на Еврозоната, които разочароваха пазарите. Икономическият ръст в Еврозоната се е забавил с повече от очакваното през второто тримесечие, след като възстановяването в Германия почти е спряло, заради влошаващата се ситуация с дълговата криза. Според изнесените данни, БВП на Еврозоната е нараснал едва с 0.2% спрямо първото тримесечие, когато се повиши с 0.8%. На годишна база БВП се е повишил с 1.7%. БВП на Германия се е повишил едва с 0.1% през второто тримесечие спрямо първото, когато скочи с 1.3%. На годишна база показателят се е повишил с 2.8%. По-лошите от очакваните данни са сигнал, че Европа е пред прага на нов икономически спад. От Bloomberg припомнят, че възстановяването във Франция неочаквано е спряло през второто тримесечие, ръстът в Италия и Испания остава незначителен, а икономиката на Гърция продължава да се свива. Португалия също отчете нулев прираст.

В следобедните часове данните отвъд океана бяха смесени. Индустриалното производство в САЩ е нараснало през юли с повече от очакванията. Основна причина за това е възстановяването, което отчитат автомобилопроизводителите след бедствието в Япония. Началното жилищно строителство се е понижило през юли, което е сигнал че ситуацията в сектора продължава да бъде критична и да влияе негативно върху икономическото възстановяване. Като цяло строителството на домове остава на ниски нива, заради слабото търсене от страна на купувачите. Голяма част от закупените жилища са обекти на лоши кредити, а не новопостроени.

От кредитната агенция Fitch потвърдиха рейтинга на САЩ от ААА, като уточниха, че изключителната надеждност на икономиката на САЩ остава в сила. От агенцията заявиха, че статусът на американския долар като световна резервна валута и стабилността на пазарите на цени книжа в САЩ водят до минимални финансови рискове и до ниски разходи на фискално финансиране.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД