„Добрите" хакери използват уменията си за добри цели, като да помагат на организации да се справят с евентуален пробив в системите им.

Освен това думата хакер не винаги означава някой, който влиза в чужда система, пише Investopedia. Това е просто човек, който обича да програмира, и цени интелигентното.

Най-известите „добри" хакери, според Investopedia, са:

Тим Бърнърс Лий

Той е известен не с хакване на системи, а с това, че е изобретил световната мрежа. Докато бил студент в Оксфорд, той и негов приятел били хванати да влизат в чужди компютри със секретна информация.

Той първи предлага концепцията за световна мрежа през 1989 г.

Стив Уознияк

„Другият" Стив в Apple започва кариерата си като прави така наречените „сини кутии" - те хакват телефонните системи и потребителите могат да правят безплатни обаждания. Първо пласирали кутиите сред съучениците си, а после започнали да се занимават с по-големи и по-големи неща.

Кевин Митник

Той започва като „лош" хакер и осъден да лежи за хакване на системите на някои от най-големите компании в света. В момента той е напуснал тъмната страна и работи като консултант и писател.

Като тинейджър той влязъл в системата на Северноамериканската противовъздушна система в Колорадо Спрингс. Това било през 1982 г. Веднъж създал телефонна система, с която пренасочен агентите, които се опитвали да проследят разговор и вместо да хванат него, те нахлули в дома на имигрант, който кротко си гледал телевизия.

Тситуми Шимомура

Докато все още бил „лош" хакер Митник хакнал Шимомура. Последният така се ядосал, че започнал да сътрудничи на ФБР, като им помогнал да открият Митник. В момента и двамата работят за правителството.

Джеф Мос

Той основава конгресите на хакерите, които и в момента привличат хиляди от тях. Една от най-популярните годишни сбирки на хакерите е Defcon, чийто организатор е Мос. Днес обаче и той е на страната на закона, като работи като консултант за ICANN и правителството на Щатите.

Джон Лех Джохансон

Той е атакувал система за кодиране на DVD-та за филми и др. В резултат на това потребителите на Linux и др. системи са можели да пускат DVD-та с кодеци на Microsoft, които не е трябвало да бъдат достъпни за потребители, които не са клиенти на Microsoft.

Ричард Матю Столмън

Той е създател на проекта GNU. Проповядват идеята за това, че софтуерът трябва да безплатен и достъпен за всички. Той е създател на концепцията copyleft, което е обратното на copyright.

Четете Profit.bg и във Facebook