Еврото бе подложено на натиск през по-голямата част от вчерашния ден, причина за което бе слабият бизнес индекс на Германия за месец август. Бизнес доверието в най-голямата европейска икономика е спаднало до най-ниското си ниво за последните 14 месеца, след като компаниите понижиха очакванията си за експорт заради събитията на световните финансови пазари. Индексът за бизнес доверието, според изследователския институт Ifo, се е понижил до 108.7 пункта от 112.9 за юли. Тази стойност е и под очакванията на участниците на пазара, които предвиждаха да достигне 111.3 пункта.

Президентът на Ifo - Ханс-Вернер Син коментира, че компаниите са намалили очакванията си за бизнес развитието през идната половин година, а производителите са понижили прогнозите си за експорт. Той подчертава, че икономиката на Германия не е имунизирана срещу текущата ситуация на световните финансови пазари. От Dow Jones коментират, че показателят достигна исторически връх при 115.4 пункта през февруари, след като преди това успешно се повишаваше 9 поредни месеца.

Като цяло индексите на бизнес климата в Европа навлязоха в нова рецесионна територия.

Индустриалните поръчки на Еврозоната също отчетоха спад, което натежа допълнително на единната валута. На месечна база те са се понижили до -0.7%, спрямо завидните 3.6% за предходният период. Очакванията на пазара бяха за спад до 0.6%. На годишна база показателят се е свил до 11.1%, след като за предходния период са били отчетени цели 15.5%. Тези данни натежаха допълнително върху еврото и допринесоха за натиска върху EUR/USD, който спадна до 1,4379.

От другата страна на океана бяха изнесени положителни макроикономически данни, което от своя страна допринесе за всеобщото положително представяне на щатският долар. Поръчките за стоки с дълготрайна употреба в САЩ, са отчели ръст през юли. Според публикуваните данни, поръчките са се повишили с 4.0% до 201.45 млрд. долара, като стойността им за юни бе ревизирана до -1.3%. Индексът на цените на жилища също отчете известно повишение, до 0.9%, спрямо 0.4% за предходният период. Очакванията на анализаторите бе за спад към 0.2%, което изненада положително участниците на пазарите.

Рейтинговата агенция Moody's намали рейтинга на Япония до Аа3 от Аа2, като се очаква да последва и намаляване на рейтинга на банковата система. Агенцията обоснова решението си с трупащия се правителствен дълг, глобалната рецесия и неспособността на политиците в страната да овладеят ситуацията. Междувременно Токио предприе нови мерки за поевтиняване на йената. Вчера Токио обяви нови мерки за поевтиняване на йената. Държавата ще осигури кредитна линия на стойност 100 млн. долара за компаниите, които инвестират в чужбина. Финансовото министерство коментира, че с тази стъпка желае да насърчи конвертирането на йени в чужди валути.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД