Тези, които очакват речта на Бернанке да е катализатор за по-нататъшно движение на щатските пазари, е по-добре да са позиционирани за низходящо движение, казва Дан Фитцпатрик, президент на StockMarketMentor.com, в интервю пред финансовото издание Yahoo! Finance.

„Едва ли нещо, което каже Бернанке, само по себе си ще е причина за покупка на акции", допълва още Фитцпатрик. Особено с пълна сила ще важи това, ако пазарът отбележи ръст преди това.

Най-лошият сценарий би бил повишение преди речта на Бернанке утре, според финансовия специалист. Това ще даде възможност за влизане в сила на сценария „купувай на очаквания, продавай на новината".

Настоящият инвестиционен климат е изключително труден, според анализатора, като той препоръчва на инвеститорите да съсредоточат вниманието си към малко на брой компании, от сектори, които познават наистина добре, защото скоро ще има добри възможности за покупки.

Същото съвсем скоро ще важи и за златото, особено ако благородният метал се понижи до нива от 1 600 долара и по-надолу.

„Аз съм един от тези инвеститори, които смятат, че дългосрочният тренд при златото ще продължи да е нагоре", коментира Фитцпатрик, наричайки се човек, който никога не продава злато.

Той е напълно съгласен с техническия анализатор Луис Ямада, който смята, че цената на златото ще достигне 2 500 долара догодина, а дългосрочният тренд ще отведе благородния метал към нива от 5 000 долара за унция.