Днес не се очаква прекъсване на търговията на Уолстрийт заради урагана Айрин и инвеститорите бързо ще насочат вниманието си към състоянието на пазара на труда като ключовият показател за неселскостопанската заетост се очаква в петък, информира CNNMoney.

Продължаващите опасения около последствията от урагана Айрин може да се отразят на обемите на търговия днес. Четири милиона души са без електричество, а в Ню Йорк пътуването до работа ще бъде затруднено от наводнените пътища и ограничения график на метрото.

Нюйоркската фондова борса, Nasdaq и Нюйоркската търговска борса днес планират да работят както обикновено. Акциите на застрахователните компании могат да привлекат вниманието в началото на седмицата, тъй като компании като Chubb Corp, Allstate Corp и MetLife работят, за да оценят щетите от урагана.

Освен върху последствията от урагана, инвеститорите ще се концентрират и върху продължаващите дългови проблеми на Европа, докато се подготвят за данните за неселскостопанската заетост.

В речта си от Дкасън Хол в петък председателят на Федералния резерв Бен Бернанке не даде никакви индикации за следващ кръг от икономически стимули, но заяви, че централната банка ще направи всичко по силите й, за да подкрепи икономическото възстановяване. В същото време той предупреди, че възможностите на ФЕД са ограничени.

Dow Jones и S&P нараснаха с по над 4% през миналата седмица, а Nasdaq се повиши с 5.7%.

Европа също ще остане във фокуса на инвеститорите, особено на фона на твърдата позиция на финансовия министър на Гърция спрямо европейските банки по отношение на спасителния план за страната.

Какво да очакваме:

Понеделник: Преди началото на търговията инвеститорите ще получат данните за юли за личните доходи и разходи. Икономистите очакват ръст от 0.4% и 0.5%, респективно.

Продажбите на жилища за юни също се очакват в понеделник, но след края на сесията, а прогнозите са за спад от 1.4%, въпреки отчетения ръст от 1.4% в предходния месец.

Вторник: Юнската стойност на индекса Case-Shiller, който следи цените на жилищата в 20 метрополисни района в САЩ, ще бъде публикувана преди началото на сесията. Индексът се очаква да отчете понижение от 4.7% за юни, след спад от 4.51% в предходния месец.

Търговските вериги Barnes & Noble и Dollar General ще обявят тримесечните си резултати преди сесията.

Сряда: Инвеститорите ще получат данните от ADP за заетостта в частния сектор. Икономистите очакват частният сектор да е създал 100 000 нови работни места през август, в сравнение със 114 000 в предходния месец.

Също в сряда министерството на търговията ще публикува данните за фабричните поръчки за юни, а Институтът за управление на доставките ще обяви стойността на индекса си за сектора на услугите.

Очакванията са за 1% спад при фабричните поръчки и понижение на индекса за сектора на услугите до 53.1 пункта.

Четвъртък: Министерството на труда ще обяви седмичния брой на първоначалните молби за помощи при безработица. Предварителните очаквания са за леко понижение до 408 000, в сравнение с 417 000 за предходната седмица.

Също в четвъртък Институтът за управление на доставките ще обяви стойността на производствения си индекс за август. Очакват се и данните за разходите в строителния сектор от Министерството на търговията.

Петък: Кулминацията на седмицата идва с данните за неселкостопанската заетост за август. Икономистите очакват безработицата да остане без промяна на ниво от 9.1%. Броят на заетите пък се очаква да се е увеличил със 75 000 през август, в сравнение с ръст от 117 000 за предходния месец.

Анализаторите ще очакват и тримесечните резултати на Campbell Soup, които трябва да бъдат обявени преди началото на сесията.