Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) ще осигури всички необходими разрешителни на авиокомпаниите, които биха поели извозването на туристите, чиито полети бяха отменени заради спора между авиокомпания България Ер и туроператора Алма тур. Това стана ясно след срещата в Москва на зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев с представители на Федералната агенция по въздушен транспорт на Русия „Росавиейшън", информираха от пресцентъра на МТИТС.

Така министерството дава възможност и на други превозвачи да участват в разрешаването на възникналия проблем.

"Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" към МТИТС ще окаже необходимото съдействие и ще издаде всички необходими разрешителни на български или руски авиокомпании за осъществяване на полетите, с които ще се извозят туристите", каза зам.-министър Кичев.

По думите му министерството прави всичко възможно, което е в неговите компетенции, за да се помогне на туристите, да се приберат по родните си места, се казва още в прессъобщението.

От София Прес информираха преди минути, че преговорите България Ер и Алма тур продължават и в момента. В съобщението се цитират запознати по случая, които смятат, че при евентуален фалит на туристическата агенция, собствениците на „България ер" ще трябва да изплатят от застрахователна компания Армеец обезщетения на ощетените туристи.

„Това дава надежди за бързо и адекватно решаване на спора", твърдят експерти.