Септември и май са двата месеца в годината, когато домакинствата у нас изпитват най-големи затруднения да си платят в срок всички сметки и вноски към банките. Това показват наблюденията на една от големите европейски компании за управление и събиране на просрочия.

Защо септември е толкова тежък за семейния бюджет?

Причините са няколко. Това е месецът с много почивни и празнични дни и с най-малко работни дни. Също така през септември ученици и студенти тръгват отново на училище и семейства спешно пренасочват плащания за учебници, уроци и курсове, дрехи и помагала.

През септември повечето служители вече се е върнали от отпуск и установяват с изненада, че някои са похарчили повече отколкото изкарват. Или са стопили някоя кредитна карта или нямат достатъчно да си платят всички сметки.

Затова банките, монополистите и фирмите за комунални услуги точно този месец имат най-голям брой нередовни платци.

Другият такъв месец в годината е май и се обяснява с абитуриентските балове, началото на летните почивки, екскурзиите, ремонтите и пазаруването на дрехи и мебели.

Българинът спира да плаща онези сметки, от които може да се лиши, когато остане без достатъчно пари да изкара месеца - вода, кабелна телевизия, интернет, домашен телефон.

„Традиционно българинът гледа много по-несериозно на тях. Дори ако имаме класация как си плащаме задълженията, винаги на първо място е банката. Никой не пропуска заемите. Ако някой спре да си плаща ипотеката, значи е притиснат до стената", каза Райна Миткова-Тодорова, управител на компания за събиране на вземания.

За три години събираемостта при комуналните сметки от домакинствата се е понижили с почти една пета, отчитат фирмите за събиране на дълговете. При банките обаче се забелязва спиране на ръста на нови проблемни потребителски и жилищни кредити.

„Но пък и те направиха подобряване на условията на своите клиенти. Създадоха условия дори хората в затруднения да могат да ги обслужат, като ги преструктурират или пакетират", каза Райна Миткова-Тодорова.

Източник: бТВ