Ръководителите на мисията на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд ще се върнат в началото на следващата седмица в Атина след напредъка, отбелязан снощи на преговорите чрез видеовръзка с гръцкия министър на финансите Евангелос Венизелос, съобщи гръцкото финансово министерство.

"На преговорите беше постигнат задоволителен напредък. Ръководителите на мисията на ЕС, ЕЦБ и МВФ ще се върнат в Атина в началото на следващата седмица.

Преговорите ще продължат през уикенда във Вашингтон, където министър Венизелос ще участва в годишната сесия на МВФ", се казва в съобщението на министерството, цитирано от Ройтерс..

Групите от технически експерти на мисията ще продължат обработката на данните не само по закриването на бюджета на Гърция за 2011 г. и подготовката за бюджета за 2012 г., но и за 2013-2014 г., както е предвидено в средносрочната програма за финансова стабилизация до 2015 г., предаде ИТАР-ТАСС.

От одобрението на мисията на ЕС, ЕЦБ и МВФ зависи предоставянето на Гърция на шестия транш от 8 млрд. долара от одобрената през 2010 г. първа кредитна програма на международните кредитори на обща стойност 110 млрд. евро.

Без тези средства Атина, която разполага с налични средства само до средата на октомври, е застрашена от неплатежоспособност по дълговите й задължения.

Мисията на тройката кредитори бе прекъсната временно преди около две седмици, след като бе установено, че Гърция изостава с изпълнението на задълженията за икономии, поети срещу международната спасителната помощ, която получи миналата година, припомня ДПА.

Източник: БТА