Подложен под натиск от страна на републиканците в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ и на Wall Street Journal да публикува копие от данъчната си декларация, за да оправдае така наречения "данък Бъфет," милиардерът Уорън Бъфет заяви, че ще го направи, ако главният изпълнителен директор на News Corp Рупърт Мърдок направи същото.

"Смятам, че ще е страхотна идея, ако попитат шефа си Рупърт Мърдок, след което той и аз се срещнем във Fortune и ви предоставим данъчните си декларации, а вие ще можете да ги публикувате," е заявил Бъфет пред Карол Луумис на конференцията на Най-влиятелните жени организирана от списанието.

"Готов съм утре сутрин," казва Бъфет.

Преди време от страниците на New York Times Бъфет помоли Конгреса да вдигне данъците му, така че да плаща по-голям процент федерален данък от секретарката си.

След това президентът на САЩ Барак Обама включи в плана си за намаляване на дефицита и данъка, който ще гарантира, че американците с доходи над 1 млн. долара ще плащат същия процент федерален данък като средностатистическото семейство от средната класа.