Инвеститорът милиардер Уорън Бъфет призова американските депутати да увеличат данъците за богатите американци, за да намалят огромния бюджетен дефицит, тъй като това няма да навреди на инвеститорите и на работните места.

В статия за в. "Ню Йорк Таймс" генералният директор на Бъркшир Хатауей предложи увеличаване на данъците за американците, които печелят най-малко 1 млн. долара на година, и допълнително увеличение за хората с годишни приходи от 10 милиона долара и повече.

"Нашите лидери поискаха "споделени саможертви". Но когато направиха това, те ме пощадиха. Попитах и моите мегабогати приятели, за да разбера какво страдание очакват. Те също бяха пощадени", пише Бъфет. "Докато бедните и средната класа се борят за нас в Афганистан и докато повечето американци се борят да свържат двата края, ние мега богатите продължаваме да се радваме на извънредни данъчни облекчения", допълва той.

Бъфет, известен като "Оракула от Омаха", заявява, че федералният му данък миналата година е бил 17.4%, а някои мениджъри на инвестиционни компании са платили само 15% данъци върху доходи, достигащи милиарди. Той отбелязва, че средната класа плаща до 25% данък върху доходите си.

Бъфет припомня "много по-високите" данъци върху доходите на богатите през 80-те и 90-те години на миналия век и разкритите близо 40 милиона нови работни места от 1980 до 2000 г. "Знаете какво се случи от тогава - по-ниски данъци и по-малко нови работни места. Хората инвестират, за да правят пари и потенциалните данъци не са ги уплашили", допълва инвеститорът.

Американците губят вяра в способността на Конгреса да се справи с финансовите проблеми на страната, предупреди Бъфет и призова за "незабавни, реални и много съществени действия".

Източник: БГНЕС