Издадените от столичния КАТ луксозни регистрационни номера на автомобили от 2000 г. досега са 68.

Това каза пред Агенция "Фокус" старши инспектор Тихомир Тодоров, началник "Идентификация и технически контрол" към отдел „Пътна полиция" към Столична дирекция на вътрешните работи.

Скъпите номера са с шест еднакви цифри, комбинация от шест или пет цифри и букви. За тази година в КАТ-София са изработени 10 такива.

Миналата година са били доста по-малко - само 6, а през 2009 г. - 12. Спадът от миналата година се дължи най-вероятно на кризата, посочи Тихомир Тодоров.

Табелите по желание струват 7000 лв. на собствениците на автомобилите по тарифата на вътрешното министерство.

Обикновено по думите на Тихомир Тодоров шестцифрените номера се поръчват логично за по-скъпи автомобили.

"Но такъв номер може да се постави и на москвич, стига да сте си заплатили таксата. Такъв случай засега няма, може би защото москвичите са по-евтини от номерата", посочи той.

Наредбата за регистрация предвижда да бъдат предоставяни табели с номера по желание или определена комбинация от цифри. Шестцифрените табели се състоят от една буква, шест цифри, без серия отзад.

Поръчката на такъв номер става със заявка до 10 дни след заплащане на таксата.

Регистрационният номер с надпис по желание се състои от комбинация от шест знака от главни букви на кирилица (А, Б, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У и Х) и арабски цифри по желание на собственика, заместващи поредния номер и серията.

Предоставянето на такива услуги от КАТ е с цел събиране на повече средства в бюджета, обясни Тодоров.

За предоставяне на номера с четири еднакви цифри се заплаща такса 1000 лв. Тези номера са доста по-масови.

За номера с комбинация АА-BB, AB-AB или AB-BA, като например 5335, наричани още огледални, 3535 - еднакви, се заплаща допълнително 30 лв. над нормалната такса от 64 лв. (включително с банковата комисионна).

Номерът по избор на цифри като 1234 струва допълнително още 50 лв.

Източник: Агенция Фокус