„Големите разпродажби в началото на седмицата създадоха усещане за траен спад и чакане от инвеститорите на все по-ниски нива, на фона на резките смени на настроенията на международните пазари", коментира брокерът на Наба Инвест Дамян Колев, за Profit.bg.

Според експерта новият план на ЕЦБ за рекапитализиране на банките от еврозоната се очаква да тушира краткосрочно опасенията за фалит на финансови институции с голяма експозиция в гръцки правителствени ценни книжа, като повиши ликвидността им.

„От друга страна слабото търсене у нас акумулира голям брой неизпълнени оферти „продава". Ниските цени на борсово търгуваните компании доведоха и до много извънредни предоговаряния по репо-сделки, което води също до допълнителни разпродажби, с цел набиране на кеш", обясни брокерът.

Дамян Колев очаква днешната сесия да даде един по-позитивен финал на седмицата, със заздравяване на подкрепата по ликвидните позиции. Може да видим и обеми от предварително договорени сделки.

Ръстът в ранната борсова сесия на в четвъртък се оказа твърде нетраен. Макар денят да започна оптимистично за фондовата ни борса, мечките натиснаха отново пазара. В резултат три от петте индекса отчетоха понижения, SOFIX остана на нивото си от сряда от 333.11 пункта, а CGIX нарасна с 0.69%, на 93.34 пункта.

Загуби се наблюдаваха при BG 40 (-0.18%, 113.56 пункта), BG REIT (-0.76%, 46.72 пункта) и BG TR30 (-0.38%, 277.79 пункта).

На регулирания пазар вчера се изтъргуваха ценни книжа за близо 764 хил. лева, от които 167 хил. лева бяха формирани от прехвърлянето на облигации на ТЦ-ИМЕ. Сделки се сключиха при 59 емисии акции. Повишение имаше при 25 от книжата, а други 13 не отчетоха промяна.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!