Гръцката криза бушува с пълна сила, а последствията от почти сигурния дефолт на страната, все още са трудни за прогнозиране. И докато не е ясно, как ще се отрази върху икономиката ни банкрут на южната ни съседка и дали ще станем свидетели на нова криза, то ето няколко съвета как да се подготвите за по-трудно времена, дадени от изданието Investopedia.com.

1. Не ставайте поръчители

Поръчителството дори в моменти на подем е изключително рисково, а в моменти на криза е по-малко от препоръчително.

Всъщност в криза вероятността от това човек да остане без работа се повишава значително и случай, че този на който сте станали поръчител не успее да плаща навреме своите задължения, поради най-различни причини, то най-вероятно сумата ще бъде изисквана от вас.

2. Потърсете кредити с фиксирана лихва

Кредитирането в момента е при относително ниски лихви. Това обаче може да се промени с годините. Ако обмисляте тегленето на по-значителен кредит за по-дълъг период, е добре да се застраховате срещу евентуално повишение на лихвите, което ще се изрази в по-високи вноски. Лихвите могат да поемат нагоре и при залагане на по-висока рискова премия от страна на финансовите институции и в случай, че последните изпитват сериозни ликвидни затруднения.

3. Не добавяйте нови задължения

Моментите на несигурност са най-лошите за добавяне на нови дългове към вашата експозиция. Предвид на несигурността на бъдещите ви трудови доходи, може би е по-добре да се замислете за намаляване на своите задължения вместо за тяхното повишение.

4. Не поемайте излишни инвестиционни рискове

Кризите не са момент, в който можете да рискувате своите спестявания. Практиката сочи, че почти всички класове инвестиционни активи вървят в една и съща посока - надолу, при задълбочаване на кризата. Вместо да търсите игла в сено или да рискувате, по-добре стойте настрана и чакайте по-добри инвестиционни времена. Подобряване на ситуацията и трайни признаци за това са подходящият момент да повишавате своите инвестиции.

5. Не приемайте доходите си за сигурни

Дори големи и печеливши корпорации, плащащи по-високи от средните за страната заплати, често предприемат съкращения на персонал в усилията си да посрещнат кризи. Така че в никакъв случай не приемайте работата си за сигурна, а доходите си за гарантирани.