Повечето хора в наши дни са отлично запознати с пласибо-ефекта в медицината, но не знаят, че той всъщност се разпространява далеч отвъд нея. В нашето ежедневие постоянно се сблъскаме с продукти или услуги, които не работят, както е обещано, и въпреки това намираме начин да се убедим, че нашите действия водят до желания ефект. Ето няколко примера:

Бутонът за затваряне на вратите на асансьора

Добре установено е, че в повечето асансьори този бутон не работи и никога не е имал причина да го прави, защото не е свързан към нищо. Въпреки това, натискайки го, ние сме убедени, че точно ние и именно с нашите действия затваряме вратата. Има и изключения- в САЩ по принцип този бутон се задейства с ключ, какъвто притежават няколко служители за спешни случаи, а останалите- просто няма как да го задействат. Но това не им пречи да опитват и да са убедени, че го правят.

HD -TV

Тези телевизори наистина имат висока разделителна способност, но можем ли да я видим? Много хора само като видят надписа HD да са убедени, че картината на този телевизор е много по-добра... Но от какво? Холандски учени са провели изследване през 2009 г., в което на 60 души бе показан идентичен видеоклип на идентичен телевизори. Въпреки това повечето участници били убедени, че картината е по-добра на това, което според тях е HD. Помолени да обяснят какво точно й е по-добро, те естествено не могли. Според учените епитетът „високо качество" не само увеличава шансовете ви да купите продукта, но и увеличава задоволството ви от ползването му. Дори ако това е самозаблуда.

Бутоните за пешеходци на светофара

Много градове имат бутони на светофарите, с които да ускорите светването на червено на колите. Колко от тях работят е загадка, но изследване в Ню Йорк преди няколко години преброи, че по-малко от половината са наистина работещи. Това е просто едно пласибо за нетърпеливия пешеходец, който все пак ще изчака, убеден че всеки момент за него ще светне зелено.

Тонизиращи маратонки

Преди време спортният производител Reebok бе наказан от Федералната комисия по търговията на САЩ да плати 25 млн. долара обезщетения за заблуждаващата реклама, че неговите „тонизиращи" обувки укрепват и тонизират стъпалата и бедрата при по-продължително носене. Комисията също забрани на компанията подобни претенции в бъдещите й реклами.

Към антирекламата се присъединиха и ортопеди, които сигнализираха, че единственият ефект на тези маратонки е повишената вероятност от навяхвания.

С това обаче митът, че обувките със заоблени подметки са по-ефикасни за спорт не заглъхна и все още много хора ги купуват и твърдят, че разлика наистина има.

Още любопитни новини