Представителите на петата мисия на Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ) в Гърция в крайна сметка са решили, че страната ще получи 8 млрд. евро помощни средства, обещани като част от първата помощ, одобрена през миналата година.

Превеждането на средствата стана проблемно през август, когато стана ясно, че Гърция няма да постигне зададени цели за приватизация и намаляване на дефицита.

Помощта вече е подсигурена, но от трите институции публикуваха язвителна оценка на прогреса на Гърция досега по отношение на постигането на целите си и наблегнаха на факта, че ще са необходими нови мерки, за да бъдат постигнати целите през 2013 и 2014 г.

В общо изявление на трите институции се казва, че след като заключенията на петата мисия на „тройката" бъдат одобрени от Еврогрупата и от изпълнителния съвет на МВФ, следващият транш от 8 млрд. евро (5.8 млрд. евро от страните от Еврозоната, и 2.2 млрд. евро от МВФ) средствата ще бъдат на разположение на Гърция, което най-вероятно ще се случи в началото на ноември.