Нарастващите опасения около вероятността от нова световна рецесия изглежда не се отразяват на Google.

Финансовите резултатите за третото тримесечие на лидера в онлайн търсенето и рекламите напомнят за пореден път как позицията на Google като водещия интернет портал спомага за разрастването на бизнеса на компанията, който издържа на икономическите проблеми по-добре от повечето компании.

След публикуването на резултатите на компанията вчера акциите на Google поскъпнаха с над 6%, или 35.94 долара до 594.93 долара за брой.

Данните за третото тримесечие показват, че компанията като че ли работи в изолирана от кризата среда.

Въпреки че високата безработица спъва щатската икономика, Google е добавила близо 2 600 нови служители, за да си гарантира, че 2011 г. ще е годината, в която компанията е наела най-много служители в 13-годишната си история.

Google приключва септември с над 31 500 служители, което е с 28%, или близо 7 000 повече в сравнение с края на миналата година.

И докато ръстът на щатската икономика се забавя, ръстът на приходите на Google се ускорява. Приходите на компанията за третото тримесечие възлизат на 9.7 млрд. долара, или с 33% повече в сравнение с година по-рано. Това е и четвъртото поредно тримесечие, в което темпът на растеж на приходите на Google се ускорява на годишна база.

Печалбата на Google за третото тримесечие е 2.7 млрд. долара, или 8.33 долара на акция. Това е с 26% повече в сравнение с близо 2.2-та млрд. долара, или 6.72 долара печалба на акция, отчетени година по-рано.

Ако бъдат извадени комисионните, които Google плаща на рекламните си партньори, приходите на компанията възлизат на 7.5 млрд. долара, или с около 200 млн. долара над очакванията на анализаторите.

Google се справя добре заради обхвата на своята търсачка и ефективността на рекламите. Google обработва две от все три онлайн търсения в САЩ и дори още по-голям процент в Европа и други части на света. Тези търсения осигуряват на Google трафик и маркетинговата среда, ценена от рекламодателите.

Добрите резултати на Google са подпомогнати и от разширяването на дейността на компанията по отношение на мобилните телефони чрез популярни софтуер Android. Мобилните приходи на компанията възлизат на около 625 млн. долара на тримесечие, според единия от съоснователите Лари Пейдж.

Пейдж е убеден, че мобилните телефони ще носят още повече пари на компанията с пускането през следващата седмица на обновения телефон Nexus от Samsung и със сделката по придобиването на Motorola Mobility Inc за 12.5 млрд. долара.