Средните нива на предлаганите за наемане двустайни жилища в южните квартали на София са паднали с над една пета за последните 2 години, сочи справка в сайта imot.bg.

Едновременно с това се наблюдава свръхпредлагане, което в комбинация със слабото търсене продължава да оказва стагниращо влияние върху наемите. Сега те са на нивото отпреди 5-6 години, смятат брокери от столичните агенции за недвижими имоти.

За времето от октомври 2009 г. най-голям спад от почти една трета на средните офертни нива е отчетен в „Дианабад". Сега в презастроения вече южен квартал най-евтината двустайна квартира се предлага за 163 евро. Най-висок наем от 500 евро се иска за нов луксозно обзаведен апартамент от 75 квадрата, като в цената са включени и разходите за СОТ, кабелната телевизия и интернет.

На второ място със спад от 27% на наемите за последните 24 месеца е съседният кв. „Дървеница", сочи още статистиката. Най-скъпата оферта от 300 евро в най-търсения от студентите квартал е за жилище от 76 квадрата, обзаведено с нови мебели. За подземното паркомясто обаче хазяите искат още 50 евро. Над 2 пъти по-малко пари - 134 евро, се искат за най-евтината квартира в квартала.

За периода след октомври 2009 г. в кв. „Иван Вазов" е отчетено доста по-слабо поевтиняване на наемите, отколкото от останалите южни райони. Сега в един от най-скъпите квартали на София двустайните апартаменти се предлагат за наемане от 150 до 500 евро. Най-евтино може да се арендова жилище от 69 квадрата. Имотът обаче има нужда от освежителен ремонт. Максималната оферта е за жилище до входа на Южния парк.

С 23% по-ниски са сега наемите на двустайните в съседния южен квартал „Стрелбище" спрямо по-миналата есен. Офертите към средата на октомври варират от 140 до 650 евро, като най-високата е за луксозно жилище от 80 квадрата с гараж, разположено в сграда с портиер и видеонаблюдение.

Над една пета е поевтиняването в „Лозенец" на наемния пазар за последните 24 месеца. Сега в най-големия южен квартал двустаен може да се наеме от 149 до 499 евро, сочи статистиката. Максималната оферта е за нов апартамент на шестия етаж с площ от 72 квадрата. Минималната е за жилище на 13-ия етаж в ЕПК блок близо до хотел „Хемус".

Най-ниската оферта от 120 евро за двустаен в южните квартали е обявена в новия „Витоша", където инфраструктурата все още е само добро пожелание.

Най-много са офертите в "Лозенец"

От престижните квартали на София с най-много предложения за даване под наем на гарсониери и двустайни е "Лозенец", сочи статистиката. В южния квартал наематели се търсят за 400 двустайни, което е с една четвърт повече, отколкото преди 2 години.

В съседния "Иван Вазов" предложенията са 90, срещу 80 през октомври 2009 г. 140 двустайни чакат квартиранти в "Стрелбище", което е с 30 по-малко спрямо по-миналата есен.

В друг южен квартал - "Борово", квартиранти се търсят за 200 двустайни или с 60 повече, отколкото през по-миналия октомври. В съседния "Бъкстон" предлагането е на същото ниво - около 90 имота.

Масовите наематели се интересуват главно от по-евтините жилища и не търсят квартири в южните квартали, където е по-скъпо. Най-голямо предлагане на луксозни имоти има в "Лозенец", и то е далеч надвишава търсенето.

На пазара на наеми винаги има недостиг на гарсониери и евтини жилища, съответстващи на стандарта на живот у нас, казват брокери от агенциите за недвижими имоти. Кандидат-наемателите предпочитат нормално обзаведени жилища в райони с по-малко престъпност и удобни комуникации.

Източник: в. Монитор