Българите са на трето място в Европа по склонност да харчат парите си за покупки. Това показало изследване на потребителските нагласи в Европа на маркетинговата компания GfK, резултатите от което бяха разпространени вчера.

Въпросът, задаван на хората при интервютата, е дали са склонни в момента да правят по-големи и скъпи покупки.

Преди нас по склонност да пазаруват са единствено германците и австрийците. Те обаче са далече преди българите в нагласите си да купуват.

В Германия стойността на индекса е 29.7 пункта, в Австрия - 26 пункта, докато у нас показва -2.2 пункта. Индексът на GfK е в границите от -100 до +100 и измерва нагласите на потребителите в три области - нагласи за покупка, очаквания за приходи и очаквания за икономическо развитие на страната.

Най-склонни да се откажат от големи покупки в момента са гражданите на Португалия (-49.6), Великобритания (-49.1) и Румъния (-37.6).

През третото тримесечие на годината като цяло европейците се настройват песимистично за икономическото развитие, показва индексът на компанията. В България също все по-малко хора вярват, че кризата в ЕС ще отмине страната ни, коментират от GfK.

Междувременно обаче данните за вътрешното потребление в България показват, че то се свива. Очакванията на анализаторите са, че тази тенденция ще продължи. Основната причина е несигурността на българите - за работата и доходите им, за развитието на икономиката и отражението на дълговата криза в Европа върху България.

Ето защо те предпочитат да спестяват, и то предимно на депозит. Така привлечените средства на банките от домакинствата растат непрекъснато. Размерът им надхвърля 30 млрд. лв. в края на август, показват данни на БНБ. От началото на годината са се увеличили с около 1.8 млрд. лв.

Източник: в. 24 часа