В началото на 21 в. търговците гърмяха за перспективите на MP3- плейърите и нетбуците, но в края на десетилетието, тези продукти са до голяма степен са заменени от смартфони и таблети. Когато погледнем колко бързо се развиват технологиите не е трудно да определим още джаджи, които със сигурност ще изчезнат от масовия пазар до 2020 г.

Mainstreet попита пет технологични анализатори за тяхното мнение за приспособленията, които до голяма степен ще станат ненужни до 2020 :

Самостоятелните GPS системи

Дните на устройствата, за монтирането на които потребителите плащат по 200 долара, са на изживяване. „Те ще бъдат заменени от мобилните телефони, много от които вече имат GPS- функция, и ще станат част от стандартното оборудване на автомобилите", казва Чарлз Голвин, анализатор на Forrester, фирма за проучване на пазара. В резултат GPS-ът ще изчезне като самостоятелно устройство.

Електронни четци

Е-четецът вече претърпя значителни промени в кратката си история и от продукт с клавиатура се превърна в такъв със сензорен екран, а до края на десетилетието ще изчезне напълно от пазара. „ Таблетът , до голяма степен ще измести електронния четец по същия начин, по който iPod все повече бива изместен от смартфоните", казва Голвин. „Той ще вземе функциите му четене на списания, вестници и книги".

По същество, харченето на пари за е-четец ще дойде да изглежда толкова безполезно, като да купите GPS система.

Един от най-големите стимули за потребителите да купуват електронен четец е да имат E-Ink дисплей, а не обикновен цветен дисплей, но производителите вече работят по това да развият такива екрани, съчетаващи и двете функции.

Мобилните телефони

Том Баджарин предполага, че до 2015 г. 80% от продадените мобилни устройства ще са смартфони, а през 2018 г. те ще завладеят пазара на 100%. Причината за тази тенденция се крие в неминуемия спад на цените за потребителите и същевременно- повишаване на приходите за операторите от услуги, а не от продажби на самите устройства.

Цифрови фотоапарати и камери

Когато Apple представи iPhone 4S , смартфон- конкурентите едва ли са били единствените притеснени. Най-новият телефон на Apple има 8-мегапикселова камера, която заснема 1080p HD- видео. Доскоро такива характеристики бяха уникални за цифровите фотоапарати, но все повече смартфони се доближават до тях.

В бъдеще потребителите ще имат все по-малък стимул да носят фотоапарат, при положение, че имат телефон в джоба си, които прави качествени снимки. А и едва ли ще им се дават 200 долара за ненужно устройство.

Разбира се по-скъпите и високотехнологични камери и апарати по-светло бъдеще, макар и само за професионални и любители фотографи.

DVD плейъри

Те ще бъдат изтрити от потребителския пейзаж с развитието на Blu-ray. Идеята да поставяте на диска в DVD- плейър, за да гледате филм, в крайна сметка ще изглежда толкова остаряла, като поставянето на плоча на грамофон, което ни води към следващия продукт в нашия списък ...

CD-та и DVD -та

Използването на компакт-дискове и DVD-та за съхранение на съдържание скоро ще бъде нещо от миналото. Това ще се дължи отчасти на по-ефективни варианти за съхранение на съдържанието, включително USB устройства, външни твърди дискове и разбира се облак. След десет години най-вероятно физическият носител на съдържанието ще е напълно непотребен.