Финансовите министри от ЕС очертаха основните линии на споразумение за рекапитализиране на европейските банки, а лидерите на Германия и Франция изразиха надежда за пробив в дълговата криза в еврозоната на срещата на върха в сряда, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Вчера след близо 10 часа преговори финансовите министри преодоляха опозицията на Испания, Италия и Португалия и се съгласиха да инжектират близо 100 милиарда евро в европейските банки, за да ги защитят от гръцкия дефолт и от рисковете от разрастване на кризата в еврозоната.

Финансовите министри ще представят вижданията си на среща на лидерите от ЕС днес, на която ще се обсъжда преодоляването на кризата чрез програма за втори спасителен план за Гърция и увеличаване на спасителния фонд на еврозоната.

На днешната среща не се очаква окончателно споразумение, но германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че срещата в сряда ще даде окончателни резултати. Френският президент Никола Саркози изрази сходно мнение.

"Смятам, че финансовите министри постигнаха напредък и ще можем да постигнем амбициозните си цели", заяви Ангела Меркел на паралелна предварителна среща на консервативната Европейска народна партия, посочва ДПА.