В Китай завърши едно от най-скандалните дела в историята, свързани с милиардно наследство. Претендентът за парите на приживе най-богатата жена в Азия Тони Чен няма да получи нищо, реши съдът, а цялото наследство ще бъде предоставени на благотворителна организация Chinachem Charitable Foundation.

Нина Уанг (на снимката горе) бе най-богатата жена в Азия със състояние на 12 млрд. долара до смъртта си от рак на 69-годишна възраст през 2007.

Нейната последна воля, заявена в странно завещание от 2006 г., бе да остави всичко на любовника си- учител по фън шуй, който й обещал, че в замяна ще получи вечен живот.

Милиардерката имала друго завещание, написано 4 години по-рано, според което оставя парите на роднини и благотворителни организации. С това възникнаха и съмненията около автентичността на второто завещание.

Претендентът Тони Чен, който се изявява като учител по фън-шуи и ясновидец, се запознал с милиардерката през 1992 г., когато бил нает от нея да открие изчезналия й през 1990 г. мъж Теди Уанг. Въпреки че той бил женен и баща на три деца, между него и Нина Уанг започва връзка, продължила до смъртта на милиардерката.

След това Тони Чен извади завещание, в което той е обявен за единствен наследник. Още през миналата година съдът в Хонконг реши, че става дума за добре подправен фалшификат, но Чен отричаше и обжалва решението.

Той твърдеше, че Уанг променила завещанието си от любов към него и пак от любов, му е давала пари- 242 млн. долара, върху които сега китайската държава иска да си удържи данъци, приемайки ги за хонорари за услугите му.

Нина Уанг бе известна с ексцентричните си къси поли и коса сплетена на две плитки. Тя контролираше Chinachem Group - най-голямата имотна компания в Хонконг, наследена в по-голямата си част от съпруга й, който отвлечен през 1990 г. и никога повече не бе видян, въпреки че за него бе заплатен откуп от 31 млн. долара. Уанг спечели съдебен спор със свекъра си и пое контрола над компанията.

Тони Чанг е бил първоначално неин съветник по фън шуй, а после и любовник. Днес от наследник на 12 млрд. долара той бе „понижен" във фалшификатор и данъчен измамник. Сагата около наследството на Уанг продължи пет години, докато то най-накрая се оказа при истинския си собственик.