През последните седмици безпрецедентна финансова криза удари региона Уенжоу- един от най-динамично развиващите се в Китай, и много медии се запитаха дали локалният колапс няма да обхване цялата страна. Неспособни да плащат задълженията си, много частни предприятия в този регион затвориха врати, съобщава „Либерасион". Техните шефове си събраха дискретно багажа, поемайки към тайни места или в чужбина. Трима се самоубиха.

В опит да ограничи кризата, китайският премиер Вън Дзябао посети района и местните власти дори успяха да убедят един предприемач да се върне от САЩ, където бе избягал.

Подземните лица на двигателя на капитализма

Районът на Уенжоу, където първо е "поставен крайъгълния камък на капитализма" в началото на 80-те години, работи по много либерален модел. Повечето от 400 000 малки предприятия са финансирани от частни незаконни банки, чиято дейност бе толерирана.

В национален мащаб около 10% от кредитите са в хиляди сенчести банки, отпуснали 177 000 000 000 юана (20 млрд. евро) от началото на годината само в сектора с недвижими имоти. Много от тях ползват публични средства, привлечени със значително по-високите си лихвени проценти, отколкото в официалните банки.

Около 80% от хората в Уенжоу са поверили спестяванията си на тези подземни лица, които, когато нещата не вървят добре, прибягват до отвличане или убийство за връщане на заетите суми. Тези неясни финансови институции се развиват добре, защото държавните банки, със заповед на партията, отпускат само една тънка струйка кредити към частния сектор. Държавните предприятия обаче могат да заемат почти толкова пари, колкото искат, срещу смешни лихви. В сенчестите банки пък лихвите по кредитите варират между 30 и 80 процента.

Уенжоу може наистина да бъде начало, тъй като голяма част от тези пари са инвестирани в недвижими имоти. Но през последните месеци, огромният имотен балон в Китай започва да изпуска.

Консервативните държавните мастодонти

Съмнения за здравето на четирите основни китайски банки понижиха цената на техните акции на фондовия пазар с 30% от лятото, а Пекин се опита да ги подкрепи с изкупуване на голямо количество ценни книжа.

Като част от плана за възстановяване'2008 в размер на 400 млрд. евро, тези финансови гиганти, по нареждане на държавата, заемат без много да гледат на държавните предприятия и местни власти. А и едните, и другите предпочитат да инвестират тези пари в бетон, а не в производствени мощности и бягат от реалната икономика.

За да се предотврати криза, Пекин за първи път тази седмица нареди на местните власти да емитират облигации. "Дългът на нашите местни власти може да доведе до фалити", споделя своите тревоги Ченг Сивей, икономист и бивш вицепрезидент на Парламента. „Това може да стане нашата ипотечната криза".

Все пак Пекин все още разполага с годишни приходи в размер на 800 млрд. евто и 2.3 трлн. евро валутни резерви- изглежда достатъчно за намаляване на системния риск.