Правителството на Гърция смята да придобие дял в редица гръцки банки в резултат на съгласуваното опрощаване на държавен дълг на страната и споразумението за рекапитализиране на кредитно-финансовите институции на общоевропейско равнище, заяви премиерът на Гърция Георгиос Папандреу след срещата на европейските лидери.

„Възможно е някои банки да бъдат частично национализирани. След преструктурирането им ние ще ги върнем обратно на пазара", цитират изказването на гръцкия премиер от Bloomberg.

Папандреу не пожела да назове конкретни банки, които могат да бъдат национализирани, както и размера на подготвяните изкупувания на пакети акции.

Плановете за национализиране на финансови институции от южната ни съседка стават ясни на фона на дългоочакван процес на приватизация в страната, като част от мерките за привличане на допълнително средства в държавния бюджет.

На срещата вчера, европейските лидери постигнаха известни успехи в плана за спасяването на еврозоната и Гърция в частност. Сега остава изготвянето на детайлите, като от значение ще е и скоростта на прилагане на одобрените мерки.