Наричат ги "децата-бумеранг" - доста мило наименование за мрачната действителност, довела до това явление. Близо 6 милиона американци на възраст между 25 и 34 години живеят при родителите си - заради безпаричие.

"Те се връщат като бумеранг обратно при мама", писа наскоро авторитетното германско списание "Шпигел" във връзка с един нов феномен в САЩ. Милиони млади американци са принудени да живеят при родителите си след неуспешен опит да стъпят на краката си. Някои от тях са загубили работното си място, а други печелят прекалено малко, за да си позволят наем.

Безпаричието на младите американци

В САЩ ги наричат "децата-бумеранг" - доста мило наименование за мрачната действителност, довела до това явление. Близо 6 милиона американци на възраст между 25 и 34 години живеят все още /или отново/ при родителите си. Всеки втори от тях има приходи, които обаче не стигат за самостоятелен живот.

Затова не е учудващо, че две трети от американските родители подпомагат финансово порасналите си деца. Това е двойно повече, отколкото преди 20 години. "Подобни явления се наблюдават винаги по време на рецесия, но от поколения насам положението не е било толкова сериозно", казва социоложката Клод Фишер.

Американската икономика е наистина в тежко състояние. Последиците от финансовата криза през 2007-2008 година още не са преодолени. И макар краят на рецесията да беше обявен още през 2009 година, излезлите наскоро статистически данни показват, че огромен брой млади хора няма да могат да постигнат мечтата на американската средна класа - работа, семейство, къща. Причината: работа просто няма.

Провалът на американската мечта

18 процента от американците на възраст около 24 години са безработни. А това е двойно повече от средното за САЩ ниво. Все повече хора с университетски дипломи са принудени да извършват ниско платен неквалифициран труд. Обикновено те имат лоша здравна застраховка, не могат да плащат пенсионни осигуровки и нямат никакви спестявания. Провалът на мечтата им за самостоятелен живот ги връща обратно у дома при мама.

Правителството на Обама е решило да предприеме мерки, които да помогнат на младите американци, измъчвани от безпаричие. Много от тях трябва да изплащат кредит, който са получили от държавата за завършване на висше образование. Засега това са 15% от заплатата им в продължение на 25 години. Предложението на Обама гласи: младите американци, взели кредит, за да платят образованието си, да изплащат този заем с максимално 10 процента от заплатата си и то в продължение на най-много 20 години. Не повече.

Социолозите все още не са наясно дали в случая става дума за обществена аномалия, която може бързо да се преодолее, или пък за своеобразно връщане към 50-те години на миналия век, когато много млади американци напускаха родителите си едва след сключването на брак, защото в хотел "Мама" им беше просто по-уютно. На този въпрос ще може да се отговори едва тогава, когато икономиката на САЩ дръпне отново напред и безработицата сред младите намалее.

Източник: Дойче Веле