The millennials – така на английски език наричат хората от т. нар. „поколение Y“. Това са младите хора, тези, които са в най-трудоспособната си възраст днес. Няма точно определена възрастова граница, но за „хората на новото хилядолетие“ се приемат родените между 1975 и 2000 година.

Техният живот ще бъде доста по-различен и забързан от този на хората от предишни поколения, пише сп. „Форбс“, което дава някои съвети за кариерата и оцеляването на трудовия пазар в наши дни.

Вижте какви съвети отправя „Форбс“ към хората на новото хилядолетие:

Не спирайте да работите по нещо

Дори да сте късметлии и да имате родители, които са съгласни да плащат сметките ви, докато вие чакате телефонът да звънне и да ви предложат работата мечта – не стойте със скръстени ръце! Може да изкарате стаж някъде, дори и неплатен – пак ще стои по-добре в CV-то ви от дупка, а ще получите и ценен опит. Човекът на новото хилядолетие е доста изкушен да стои със скръстени ръце, но всъщност, не може да си го позволи.

Не се крийте в университета

Много млади хора се записват да учат нещо, което дори нямат намерение да работят, само защото така се прави след 12-ти клас и нямат по-добра идея за живота си в момента. Университетът е сериозно нещо – запишете специалност, която наистина искате да упражнявате. Иначе просто се „криете“ от живота цели 4 години.

Перфектно мотивационно писмо

Сериозните работодатели държат на тях. Днес конкуренцията за всяко работно място е прекалено голяма и ако не напишете мотивационно писмо и то добро – шансът да ви забележат в тълпата се топи.

Създавайте връзки

Това е едно от най-важните правила. Общувайте, оставяйте добро впечатление навсякъде. Ако си търсите работа – нека всичките ви приятели знаят това.

Правете това, което обичате

Днес никоя работа не е сигурна, така че нека поне ви харесва. Също така, според много експерти, няма как да сте добри в нещо, ако не влагате сърцето си в него.

Използвайте социалните мрежи

LinkedIn и Facebook са задължителни за младите професионалисти днес.

Купете си костюм

На интервю за работа трябва да имате професионален вид. Задължително всеки трябва да има поне един костюм в гардероба си. На работа бъдете винаги елегантни и спретнати.

Не пренебрегвайте доброволния труд

Освен удовлетворение, той носи и опит, който може да ви бъде полезен. Ако сте без работа – имайте предвид, че някакъв доброволен труд винаги ще стои по-добре в автобиографията ви, отколкото нищо.

Подавайте CV възможно най-рано и често, но не за всяка работа

Не подавайте CV на абсолютно всички обяви. Преценете къде с вашите умения ще се котирате най-добре. Не е важно количеството, а качеството.

Учете се цял живот

Никога не преставайте да се усъвършенствате. Ходете на курсове, учете език, посещавайте професионални семинари. Старайте се да бъдете сред най-информираните и образованите в сектора си и това ще ви се отплати.

Плащайте си сметките

Виждаме как покрай всички възможности за кредитни карти, лизинги, ипотеки и др. все повече хора затъват в дългове. Да си плащаш сметките и таксите по картите трябва да бъде 11-та Божия заповед за днешния човек. Отделно – някои работодатели в САЩ вече проверяват кредитната история на кандидатите за работа, за да видят до колко надеждни са те. Подозираме, че тази практика ще се разрасне и до Европа скоро.

Наемът

Наемът, който трябва да плащате, не бива да е по-голям от 1/4 от дохода ви. Според специалисти 1/3 вече е много! Постарайте се да си намерите апартамент, който да е комфортен, но не се изхвърляйте.

Разделете апартамент заедно с още един човек – няма нищо лошо в това да се живее със съквартирант, напротив, така дори се учите да не бъдете егоисти. В САЩ набират популярност сайтове като Splitwise, в които хора търсят други, с които да наемат заедно жилище и др.

Не се отказвайте

Днес е напълно възможно да си търсите работа с месеци. Не се отчайвайте! Продължавайте да търсите и да работите върху себе си. Просто моментът е такъв!

Плащайте си осигуровките!

Много работодатели днес пестят от осигуровки. Потърсете си работа, където ще подпишете трудов договор на пълен размер. Не само, че трудовият договор е по-сигурен, но и защо трябва да бъдете жертва на кризата? Погрижете се и за пенсионното си осигуряване. Докато сме на 20 г. си мислим, че всичко ни е в кърпа вързано и морето винаги ще ни е „до колене“. Но един ден да не се окажем възрастни, самотни, бедни и чудещи се как сме могли да бъдем толкова безотговорни.

Станете наш фен във Facebook