Доларът е бил най-доброто място за инвеститорите през ноември, като доходността му е изпреварила тази от световните облигации и суровините в условията на заплахата, идваща от Европа.

Доларовият индекс, следящ представянето на зелените пари спрямо шестте основни валути, се е повишил с 2.9% през изминалия месец, с което загубата му за последната една година е била под 1%.

За сравнение щатските държавни ценни книжа са донесли доход за инвеститорите в размер с 1.1% през ноември, а инструментите с фиксиран доход в световен мащаб са донесли загуба от 0.5%.

Индексът, следящ представянето на суровините - Standard & Poor’s GSCI Total Return Index, се е повишил с 0.72% през изминалия месец, докато този, следящ представянето на световните борсови индекси MSCI All Country World Index, е загубил 2.97% от стойността си с включване на дивидентите.

„Глобалната несигурност е накарала инвеститорите да държат парите си в щатски долари и щатски държавни ценни книжа“, според Шон Калоу, валутен стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg.

Напрежението в Европа се прехвърли към Италия през изминалия месец, като лихвите по държавните облигации на страната се повишиха до рекордно ниво в историята.

От ОИСР видяха оцеляването на европейския паричен съюз като основен риск пред световната икономика.

Икономиката на 34-те страни членки на ОИСР се очаква да регистрира ръст от 1.9% през тази и 1.6% през следващата година, което е значително занижаване на прогнозите от май за ръст от 2.3% през тази и 2.8% през следващата година.

Еврото се очаква да се търгува при нива от 1.35 спрямо долара в края на годината, спрямо 1.3446 вчера и при нива от 77 спрямо йената, при 77.62 вчера, според средните прогнози на анализаторите за финансовото издание Bloomberg.

Еврото поевтиня с 2.97% спрямо долара през ноември, докато йената поскъпна с 0.71% спрямо зелените пари, дори след намесата на японската централна банка на 31 октомври.

Бразилският реал бе най-големият губещ сред 16-те най-активно търгувани валути, като поевтиня с 5.14% през изминалия месец.