400 данъчни служители под прикритие тръгнаха в зимните курорти и столичните заведения. Очаква се по време на тайното наблюдение да се съберат данни, които да се сравнят с проверките от следващата седмица. На мушката на проверяващите са курортите Боровец, Пампорово и Банско, информира в. Монитор.

След 6 декември се очаква големи групи със студенти да окупират зимните курорти. Следващия уикенд трябва да започнат и явните проверки на данъчните.

Традиционно те стартират в петък вечер, когато служители на „Оперативен контрол” се появяват в набелязаните кръчми. Секси данъчни завардват култовите заведения, за да проверят дали крият обороти. Красавиците, които бяха кръстени на галено от шефове на заведения Цепелини, следят зорко дали се издават касови бележки за всяка чаша уиски и водка, както и билетчета за платен вход.

Цепелините чинно ще пристигат в 22 ч и ще стоят до сутринта всеки петък и събота. От миналогодишните проверки стана ясно, че известните заведения правели по средно 30 000 лв. оборот на вечер, но декларирали едва 10-20% от тях.

“Целта на откритото данъчно наблюдение е да накараме собствениците да изкарат печалбите на светло, а не да ги глобяваме”, обясняват от приходната агенция. Освен това данъчните следят за декларираните възнаграждения на персонала и за това дали служителите в дискотеките се осигуряват на реални заплати.

През изминалия летен сезон НАП подложи на открито данъчно наблюдение близо 80 от най-популярните нощни заведения по Черноморието.

За малко повече от месец „на светло” излезе близо 4.5 млн. лв. укрит оборот. След проверките всички фирми без изключение увеличиха месечните си вноски по ДДС в бюджета със средно 50%.