Йената и доларът поскъпнаха спрямо останалите основни валути, като азиатските индекси регистрираха понижение. Признаци на забавяне на ръста на икономиките в Азия допринесоха за търсенето на „спасителни“ валути.

Австралийският долар поевтиня спрямо 14 от 16-те основни търгувани валути, след като правителството отчете понижение на заетостта в страната за пръв път от три месеца насам.

Еврото спря понижението си спрямо швейцарския франк преди срещата на ЕЦБ днес и очакваната среща на европейските лидери утре.

Йената поскъпна с 0.3% спрямо австралийския долар, както и с 0.4% спрямо корейската валута. Японската валута се разменя на нива от 104.10 спрямо еврото, както и 77.65 спрямо щатския долар.

Междувременно зелените пари се разменят при нива от 1.3404 спрямо еврото, в сравнение с 1.3412 късно снощи.

Индексът, следящ представянето в Азия, загуби 0.6% от стойността си.

Машинните поръчки в Япония са се понижили с 6.9% от месец по-рано според оповестени днес данни. Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение с 0.5%.

Централната банка на Нова Зеландия запази лихвите при рекордно ниско ниво, като заяви, че икономическите условия са се влошили значително, вследствие на кризата в Европа.

Очакванията на анализаторите са за понижение на лихвите в Еврозоната на срещата на ЕЦБ днес според 53-ма от 58-те анализатори, дали своите прогнози за Bloomberg.