Йената и доларът се насочват към най-голямото си седмично понижение от над месец насам, вследствие на признаците, че щатската икономика се възстановява, което понижава търсенето на спасителни валути.

Доларът е на път да се понижи спрямо 15 от 16-те основно търгувани валути преди изнасянето на данните за заетостта и безработицата днес.

Анализаторите като цяло са оптимистични след по-добрите данни за заетостта в частния сектор, изнесени по-рано през седмицата.

Йената регистрира двудневен спад спрямо еврото, след като японският финансов министър заплаши, че ще предприеме мерки срещу спекулативното поскъпване на валутата на страната спрямо европейската.

Поскъпването на еврото обаче се ограничава преди изнасянето на позицията на германския канцлер Ангела Меркел за необходимите действия в еврозоната срещу дълговата криза за срещата на 9 декември.

„Добри данни за заетостта в САЩ ще доведат най-вероятно до продължаващ ръст на индексите и понижение на долара“, коментира Тошия Ямаучи, главен валутен стратег в Ueda Harlow Ltd. „Най-силно може да бъде продадена йената спрямо останалите основни валути“, допълва специалистът.

Рано тази сутрин един долар се разменя при нива от 77.80 йени, докато едно евро се търгува за 104.70 йени.

Единната валута се разменя при нива от 1.3454 спрямо долара, като повишението й от 25 ноември е в размер на 1.7%.

През изминалите шест месеца доларът поскъпна с 5.9% спрямо еврото, което бе второто най-добро представяне сред основните валути след това на йената.

За същия период еврото поевтиня с 2.1%.

„През следващите три месеца, очаквам слабостта на еврото да продължи в условията на слаб ръст и по-лесен достъп до финансиране в Европа“, според Грег Гибс, валутен стратег в Royal Bank of Scotland Group, цитиран от Bloomberg.

От Commonwealth Bank of Australia занижиха прогнозата си за еврото днес до 1.27 до края на юни следващата година в сравнение с предходните им очаквания за 1.44.