Всеки бизнес си има разходи. Всяка компания си има фактори, които увеличават или намаляват нейната производителност.

Служителите не са залепени за стола си през всяка секунда, така че няма как да се избегне неефективността. Всеки излиза в болнични, на всеки му се случва да занемари малко работата от време на време. Колко струват тези „почивки“ на компаниите?

Business Insider събра някои факти за това:

Загуба на продуктивност заради недоспиване – струва 3 156 долара на служител по данни на Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Служители, които страдат от инсомния си вземат 5 почивни дни повече от другите.

За да замени служител, който получава по 8 долара на час, една компания харчи 3 500 долара. Това са всички разходи около намиране, интервюиране, обучение на кандидата, както и намалена продуктивност в началото на неговата работа.

Според друго проучване замяната на служител (от най-ниския етаж на йерархията) струва около 30-50% от годишната му заплата, 150% при служител на средно ниво и 400% за служител на висше ниво.

Стресът струва на компаниите между 200 и 300 млрд. долара всяка година.

Това включва отсъствие от работа, намалена продуктивност и др.

Служителите, които са под голям стрес, струват на компанията с 40% повече от средностатистическите. Стресът води и до лоши решения. Стресираните служители по-често лъжат и не се стараят в работата.

Лошото отношение от страна на едни колеги към други може да струва на компаниите над 16 млн. долара от приходи.

Пушачите струват на компаниите 92 млрд. долара – в това е включена намалена продуктивност (стават от мястото си, за да пушат), разходи за вентилация, щети (например изгорени мебели и др.) и др. Отделно пушачите се разболяват по-често, прекарват респираторните заболявания по-тежко и отсъстват от работа повече.

Използване на смартфони, сърфиране в интернет и клюки – всичко това струва на щатските компании около 650 млрд. долара на година.

53% от служителите потвърждават, че се разсейват от гореизброените неща. Парадоксално обаче – по-голям процент казват, че притежанието на смартфон ги прави по-добри служители.

Свръх теглото при служителите на пълен работен ден струва на компаниите 73.1 млрд. долара на година.

Пристрастените към алкохол и наркотици струват на компаниите по 7000 долара на година и са с 33% по-малко продуктивни от средностатистическия служител.

Освен, че алкохолът и наркотиците са сред най-големите убийци на продуктивност, доказано е, че пристрастените към наркотици са много по-склонни да не се появят на работа без предупреждение, да пострадат по време на инцидент в работата, да нарушават правилата. Медицинските разходи при тях също са по-големи.

Болести и наранявания, свързани с работата, струват 48.6 млрд. долара на компаниите в САЩ.

Насилие на работното място се случва на 2 милиона души в САЩ и струва на компаниите около 36 млрд. долара на година.

През 2002 г. в САЩ 609 души са убити на работното им място. Насилието се превръща във все по-голям проблем за фирмите.

Убийство е третата най-честа причина за смърт на работното място.

Всяка година има над 29 000 случая на изнасилване или друго сексуално насилие на работното място.

Домашното насилие също оказва влияние – компаниите в САЩ губят около 727.8 млн. долара заради него.

44% от служителите казват, че в някаква степен пренасят домашните си проблеми в работата.

Над 1 млн. жени в САЩ се оплакват от това, че някой ги преследва. Над четвърт от тях казват, че им се е случвало да пропуснат работа, заради това.

Кражбите на работното място са стрували на щатските компании 600 млрд. долара през 2003 г. Те най-често се извършат от служители, които нямат криминално досие.

Според изследване на Университета във Флорида кражбите са виновни за 48% от случаите на липсващ инвентар.

Станете наш фен във Facebook