Най-големият производител на игри за Facebook - Zynga Inc., планира първично публично предлагане, което да оцени компанията на 10 млрд. долара, коментират двама запознати пред Bloomberg.

Компанията планира да набере 900 млн. долара с продажба на акции между 8 и 10 долара за брой. Продажбата ще е на 10%, или по-малко от капитала й, като първичното публично предлагане се очаква да се осъществи на 15-ти декември.

При капитализация от 10 млрд. долара обаче, компанията ще е втората най-голяма за игри след Activision Blizzard Inc. с капитализация от 14.2 млрд. долара. За сравнение Electronic Arts Inc. е с пазарна капитализация от 7.69 млрд. долара.

За това, че акциите няма да са евтини свидетелства и фактът, че при подобна капитализация Zynga ще бъде оценена при съотношение 9.8 пъти продажбите за последните 12 месеца на фона на съотношение от 3 за Activision и 2 за Electronic Arts.

Компанията се облагодетелства от това да позволява на потребителите да играят безплатно в социалните мрежи и да плащат реални пари за виртуални стоки.

Осъществяването на първично публично предлагане в настоящия момент може би не е най-доброто решение според специалисти, предвид лошото представяне на наскоро направени IPO-та.

Акциите на Groupon Inc. и Angie’s List Inc., се търгуват под нивата, на които бяха направени първичните им публични предлагания.

Основана едва през 2007-ма година, от компанията са наели Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. за мениджъри на първичното публично предлагане, а акциите й се очаква да се търгуват на Nasdaq Stock Market със символа ZNGA.

По данни на компанията към 4 ноември 6.7 млн. потребители са плащали за виртуални продукти през първите девет месеца, на фона на 5.1 млн. потребители година по-рано. Приходите на компанията са нараснали над два пъти до 828.9 млн. долара.

Пазарът на виртуални продукти се очаква да нарасне над два пъти до 22.5 млрд. долара през 2015 година, в сравнение с 9.27 млрд. долара през изминалата година според прогнози на Lazard Capital Markets.