Предходната седмица отново не донесе положителни емоции на инвеститорите на Българска фондова борса. Какво ни предстои- споделят очакванията си за Profit.bg експерти от пазара:

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Оптимистичният завършек на борсовата седмица в Европа и САЩ бе в рязък контраст с предвидимите и донякъде безсмислени решения от срещата на европейските лидери в петък. По всичко личи, че всички навън искат т. нар. „коледно поскъпване“ на фондовите пазари и- предвид ниската ликвидност дори и на големите борси, е напълно възможно да станем свидетели именно на това през оставащите десетина дни до края на годината.

Българският пазар обаче остава крайно скептичен относно бъдещето на Еврозоната, ако съдим по липсата на ентусиазъм дори у местните спекуланти. Известно възстановяване на позиции за българските акции е напълно възможно през тази седмица, но това едва ли ще бъде с достатъчно големи обеми, че да събуди особен оптимизъм. На този фон единственото, което може трайно да раздвижи търговията и да повиши обемите и цените, са пенсионните фондове, но само ако решат, че миниатюрната им вече експозиция към български акции си заслужава усилието.

И все пак, нотката отчаяние, която лъха от инвестиционната общност у нас, може да се окаже добър сигнал за покупка с поне краткосрочен хоризонт.

Благовест Крачев, брокер, ИП Карол

Седмицата се очертава да протече по подобие на предходните търговски сесии на БФБ. Оптимизмът на световните борси все още трудно се предава при нас и може би това ще остане, докато не видим ясно решение на проблемите в еврозоната. Към момента няма и признаци на традиционния оптимизъм за края на годината, което за мен означава, че дори и да има интервенция от пенсионните фондове, както често се случва, тя ще бъде умерена и с малки обеми. Все още има възможност да станем свидетели на първата от трите приватизации на електроразпределителни дружества преди края на 2011 г., но параметрите на самото публично предлагане ще определят интереса на потенциалните инвеститори, и въобще- дали акциите ще се търгуват активно при вторичната търговия или ще станем свидетели само на прехвърляне на държавния дял през борсата и еднократно подобряване на статистиката на пазара.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!