Големите компании често се разглеждат като стабилна инвестиция, отличаваща се с относително слаб ръст и изплащането на дивиденти.

Съчетанието на изплащащи дивидент акции с относително слабо очаквано повишение в цената е любим избор за най-консервативните инвеститори.

Инвеститорите, по-склонни към риск, предпочитат да „ловят дъна“ при относително по-малки компании, които да им предлагат силна капиталова възвръщаемост.

Предвид несигурността на световните финансови пазари може да се окаже, че големите и присъщи за консервативните инвеститори компании са в по-добра позиция за ръст на цената на акциите.

Специалистите от финансовото издание Investopedia.com, предлагат на инвеститорите две акции на големи компании, които според тях имат потенциал за удвояване на цената.

Първата от тях е Hewlett Packard. Това са най-понижилите се акции в състава на Dow Jones, които се търгуваха вчера при нива от 27 долара. Това прави съотношение цена-очаквана печалба за догодина от едва шест.

За сравнение и Dell, и Microsoft се смятат за подценени към момента, но се търгуват при значително по-високи финансови оценки. Това, което е по-важното, са очакванията компанията да повиши значително печалбите си през следващите години, вследствие на предприетите мерки по преструктуриране на бизнеса.

Компанията е генерирала значителен кеш от 8 млрд. долара, което я прави обезпечена за довършване на предприетите реформи и отваря възможности за обратни изкупувания и изплащане на дивиденти.

Друга голяма компания, за която се смята, че има значителен потенциал за повишение на пазарната капитализация, е BP. Несигурността, свързана с петролните разливи, стана причина компанията да се търгува при съотношение цена-очаквана печалба в размер на 6.5, както и цена-счетоводна стойност от 1.2, което е значително под средната за сектора.

За сравнение съотношенията при Chevron са 8 за цена-печалба и 1.7 за цена-счетоводна стойност.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции