Над 60 души са били задържани при спецакция на СДВР и дирекция „Специализирани полицейски сили” в София, насочена срещу зачестилите палежи на автомобили, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на операцията са проверени 1200 коли и 2600 души. От тях полицаите са установили 93-ма криминално проявени, като 63-ма са задържани в районните полицейски управления за различни престъпления, а четирима се проверяват дали са съпричастни към палежите.

Вчера полицията задържа за опожаряването на коли в кв. "Западен парк" 33-годишният Владислав Николов - Куката, който е с повдигнато обвинение и ще остане в ареста за 72 часа.

Снощи в жк "Гоце Делчев" полицаите са арестували двама мъже - на 24 и 35 години, които превозвали с "Форд Орион" 5-литрова туба с нафта и бутилка от 2 л с подобрител за същото гориво. Криминалисти разследват дали двамата имат участие в умишления палеж на кола на територията на Четвърто РПУ, извършен на 22 ноември.

Други двама - 32-годишен криминално проявен за кражби и 17-годишно момче, пътуващи с „Фолксваген Пасат” с монтанска регистрация, са били спрени за проверка на бул. „П.Ю.Тодоров” около 1 часа тази нощ. В багажника на колата полицаите открили пластмасова бутилка с около 300 грама течност с мирис на ацетон и бензин. Проверяват се техните алибита.

Опожарените автомобили само в столицата за последните около месец и половина са 41.