Италианските данъчни власти удариха джакпота при акция в луксозен ски курорт, където са хванали 42-ма шофьори на Ferrari-та и други луксозни автомобили, които в данъчните си декларации са били обявили годишни доходи от под 30 000 евро, информира Reuters.

Правителството на Марио Монти засилва борбата си срещу укриването на данъци, което коства на италианската хазна близо 120 млрд. евро годишно. Сумата е четири пъти по-голяма от стойността на пакета мерки за икономически ограничения на правителството.

На фона на протести от страна на местни управници, консервативни политици и собственици на магазини, 80 данъчни инспектори тръгват на проверка в курорта Кортина д'Ампецо, един от най-луксозните италиански курорти, на 30 декември.

Данъчните съобщават, че от 251 супер автомобили, регистрирани в района, 42 принадлежат на хора, "които едвам свързват двата края" според декларираните от тях годишни доходи в размер на по-малко от 30 000 евро годишно и на 16 души с доходи под 50 000 евро годишно.

Общо 19 луксозни автомобили са собственост на компании, които са обявили загуби през 2009 и 2010 г., а 37 са на компании, отчитащи годишни приходи под 50 000 евро, според данъчните инспектори.

Находките им обаче не спират дотук. Проверка на луксозните ресторанти в курорта показва, че отчетените обороти в следените обекти са с над 300% по-високи в сравнение с обявените година по-рано.

Те също така са били два пъти по-големи в сравнение с предходния ден, което отразява практиката да не се издават касови бележки.

Скокът на оборотите на луксозните магазини в курорта, които привличат милионери и звезди от шоубизнеса, е още по-голям – 400%.

Италия има едно от най-високите нива на укриване на данъци в света. Властите вече използват нови оръжия в борбата с укриването на данъци, като сравняват декларираните доходи на гражданите с техните банкови депозити и собствеността на имоти и луксозни стоки като яхти и спортни автомобили.

Те също така сложиха таван на кешовите транзакции от 1 000 евро, за да се борят с друга форма на укриване на данъци — подценяването на стоки и услуги. Италианските зъболекари са известни с това, че предлагат отстъпка, ако клиентът плаща в брой.

Специални кучета, които надушват банкноти, пък са разпределени по италианските граници с цел засичането на хора, които се опитват да пренасят тайно спестяванията си в чанти и куфари.