Няколко седмици след началото на годината и силните движения на финансовите пазари, можем да се обърнем да видим какво се е случило до момента. Ето някои класове активи, които могат да попаднат в групите „най-лоши“ и „най-добри“ през тази година, според изданието US News.

Най-добрата акция за тази година: Аpple

Въпреки че акциите на компанията се повишиха до нов исторически рекорд, вчера и тя се превърна отново в компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, все още много анализатори смятат, че книжата на компанията са едни от най-подценените акции на голяма корпорация.

Компанията продължава да регистрира сериозни ръстове на печалбите и приходите си, както и да увеличава пазарния си дял, преди очакваното излизане на новите модели от ключовите й продукти iPad 3 и iPhone 5. Средните очаквания са акциите на компанията до поскъпнат до 550 долара през следващата година.

Най-лошата акция за тази година: Bank of America

Изминалата година бе изключително тежка за финансовия сектор, като акциите на компанията бяха сред най-зле представящите си, със загуба от 59% на стойността й.

От изданието смятат, че и тази година няма да е много по-добра за компанията, въпреки доброто й представяне от началото на годината. Банката все още не може да се върне до позициите си от 2008 година, като влошаването на състоянието й може да продължи.

Най-добра валута за 2012 година: Канадски долар

Въпреки че Канада е съсед на САЩ, икономиката на страната се представя значително по-добре от щатската. Въпреки наскорошното поскъпване на щатския долар спрямо канадската валута, се наблюдава известно възстановяване, като според изданието, има още значително пространство за по-нататъшно поевтиняване на щатската валута.

Най-малкото канадската валута може да се използва като добър хеджиращ инструмент срещу потенциални трудности за щатската икономика.

Най-лошата валута на 2012 година: Евро

Много е вероятно европейската валута да регистрира сериозни загуби през тази година. Дълговата криза на континента все още е в разгара си и трудностите за европейските икономики най-вероятно ще продължат през годината.

Най-добра суровина на 2012 година: Петрол

След изключително понижение в средата на 2011 година и последвалото възстановяване до края на годината, анализаторите са на мнение, че стойността на петрола ще се повиши през тази година. Основни фактори, които ще допринесат за това, е ръст в търсенето, ограничено предлагане (предвид на случващото се с Иран), както и нестабилността на световната икономика.

Най-лоша суровина: Зърнени храни

Според анализатори от Goldman Sachs зърнените суровини ще регистрират повишение в началото на тази година, след което ще регистрират сериозни понижения.

Според инвестиционната компания суровините като цяло ще отбележат ръст от 15%, докато тези на зърнените храни ще регистрират загуби от 5.1%.