Ръстът на щатската икономика е възлязъл на 2.8% през изминалото тримесечие, което макар и най-високото ниво от година и половина насам, се оказа леко под средните очаквания на анализаторите за 3%.

За сравнение през предходното тримесечие ръстът възлезе на 1.8%, като резултатът бе по-висок от второто тримесечие на 2010-та.

Данните не са особено обнадеждаващи за ръста на най-голямата световна икономика през първото тримесечие на новата година.

Анализаторите очакваха по-слаба реакция към забавянето на икономиката на Еврозоната, което до голяма степен разочарова инвеститорите и се изрази в понижение на долара спрямо повечето основни валути, както и фючърсите на индексите.

В известна степен по-доброто представяне на икономиката се е предопределило от възстановяване на запасите на бизнеса.

Запасите на компаниите са се повишили с 56 млрд. долара, добавяйки 1.94 процентни пункта към ръста.

Без да се отчита нарастването на запасите, икономиката е нараснала с 0.8% през тримесечието, което е значително под това от предходното тримесечие в размер на 3.2%.

Доларът продължи със загубите си спрямо йената, към която се понижи до нива от 76.80, или загуба от около една йена от вчерашните му нива на търговия.

На отрицателна територия с около 1% се очаква да стартират и водещите щатски индекси, въз основа на данните от търговията с фючърсите им.

Резултатите карат редица пазарни наблюдатели да очакват загуба на момент за щатската икономика в началото на новата година.