Президентът на Франция Никола Саркози е човек, който повечето хора обичат да мразят.

Темпераментният и емоционален френски президент няма навик да подхожда деликатно, независимо дали говори за френски фермер или за ръководители на европейски държави. Ако Саркози не ви харесва, той ще ви го каже.

Това го прави и толкова популярен за медиите. Неговите цитати могат да напълнят цяла книга. Ето и 13 от най-запомнящите се от тях:

"До утре, приятели педофили."

Журналистите и Саркози не се обичат. Говорейки за твърденията на бивш министър на отбраната, който казва, че е "абсолютно убеден", че Саркози нелегално е получил дял от оръжейна сделка, президентът се обръща към журналист и започва да изтъква хипотетично как по същия начин би могъл да обвини журналиста, че е педофил.

След продължителна тирада срещу най-различни журналисти, по време на която той постоянно се връща към аналогията с педофила, Саркози най-накрая си тръгва, заявявайки: "До утре, приятели педофили."

"Разкарай се, нещастник"

Всеки обича да е популярен, дори и Саркози. На земеделско изложение през 2008 г. един от посетителите отказва да се здрависа с президента. "О не, не ме докосвайте, ще ме изцапате", казва човекът. Отговорът на Саркози не закъснява: „Разкарай се, нещастник“

"Тя казва, че е на диета, след което си слага втора порция сирене."

Сякаш отново сме в гимназията. Саркози и Меркел са съюзници за пред хората, но всъщност не могат да се понасят.

Твърди се, че наскоро на среща на ЕС Саркози подшушнал на други европейски лидери за предпочитанията на Меркел към сиренето. Излишно е да се казва, че канцлерът е била обидена и изяснява въпроса със Саркози на следващата им среща.

"Пропусна добра възможност да млъкнеш."

През последните няколко месеца стана напълно ясно, че Саркози не одобрява британския министър-председател Дейвиди Камерън. Спорът между двамата забавя една от срещи на ЕС с близо два часа, след като френският президент си излива яда върху Камерън, казвайки му как на останалата част от ЕС й е писнало от "вашите критики и да ни казвате какво да правим. Казвате, че мразите еврото, а сега искате да се месите в нашите срещи."

"Иска ви се да ръководя „Съюз за народно движение“? Не заслужавам това. Предпочитам Ордена на кармелитите. Там поне има надежда!"

В неофициален разговор с журналисти Саркози признава, че може да загуби изборите. Той също така говори за нежеланието си (меко казано) да ръководи своята партия „Съюз за народно движение“, като изтъква, че дори един религиозен орден изглежда по-привлекателен от това.

"Не знаех, че гласува във Франция."

Саркози не щади дори и тези, които биха могли да му помогнат да бъде преизбран. Когато тази седмица Меркел официално обяви, че ще се присъедини към кампанията на френския си колега, това постави Париж в неизгодно положение, тъй като Саркози все още не е обявил кандидатурата си за изборите.

Вместо да излезе със сериозен коментар, в който да признае сериозността на ситуацията, Саркози отговори типично в негов стил.

Смях

Точно така трябва да се рита някой, който вече е паднал на земята. Запитан от журналист за мнението му за способността на Италия да изплати задълженията си, той просто се изсмя на висок глас, докато камерите работеха.

"Как може някой да е пленен от тези борби между пълни хора с гелосани коси на кок?"

По време на посещение в Хонконг през 2004 г. с бившия президент Жак Ширак, Саркози, които по това време е министър на вътрешните работи, се присмива на любовта на Ширак към сумото. В автобиографията си Ширак казва, че е предпочел да не му отговаря, защото е щяло да бъде “под достойнството на един президент.”

"Повече от 20 години вашият външен министър е американец от друго място."

На посещение във Вашингтон през 2007 г., Саркози предполага, че Кондолиза Райс, тогавашен държавен секретар на САЩ, както и нейните предшественици на поста Мадлин Олбрайт и Колин Пауъл имат скорошни емигрантски корени. (За информация: Родителите на Райс са американци, както и техните родители, както и поне едно поколение преди тях.)

"Обединеното кралство вече няма промишленост."

Когато се съмнявате, иронизирайте съседите си. Този коментар беше направен тази седмица към журналист, който заявил, че цените във Великобритания са се увеличили, след като страната е вдигнала ДДС, което Саркози иска да направи и във Франция.

"...Може би заради факта, че сте роден на остров, не можете да разберете тънкостите на устройството на Европа."

Когато през ноември Саркози е обвинен от британски журналист, за това че си сътрудничи с Германия, за да сменят правителствата на Италия и Гърция, френският президент веднага настръхва. След като отхвърля обвиненията, Саркози не се удържа да нанесе удар по една от любимите си боксови круши – Великобритания.

"...Човек се ражда педофил и всъщност проблемът е, че все още не знаем как да лекуваме това болестно състояние“.

Показвайки или пълно невежество, или просто липса на усет, кандидат-президентът Саркози заявява през 2007 г. пред списание Philosophie Magazine, че причините за педофилията са чисто генетични, а не "защото техните родители не са се грижели добре за тях!"

"Французите обичат бъргъри, Мадона и Маями Вайс."

След като беше избран за президент на Франция през 2007 г., Саркози нямаше търпение да спечели сърцата на американците.