Най-добрите бири в света
Днешната пивоварна индустрия се доминира от 4 големи корпорации: белгийската Anheuser-Busch InBev, лондонската SABMiller, Heineken и датската Carlsberg. На тези 4 компании се пада половината пазарен дял в света.
Малките пивоварни обаче все повече печелят популярност в САЩ и Западна Европа за сметка на големите корпорации.
На конкурса RateBeer Best 2012 тази година се състезаваха 140 000 марки от 12 000 пивоварни в света. Конкурсът е отворен за всякакви бири, но само малки пивоварни влязоха в топ 10.
Ето ги и топ 10:
10. The Abyss на Deschutes Brewery, Бенд, Орегон, САЩ
Компанията е основана през 1988 година. The Abyss е нейна специална марка, произвеждана само от декември до февруари.
9. Speedway Stout на AleSmith, Сан Диего, САЩ
Пивоварната е основана през 1995 година. Бирата отлежава една година в бурета за бърбън, в нея има и кафе.
8. Passionfruit и Dragonfruit Berliner Weisse, на Cigar City Brewing от Тампа, Флорида
Представена е за първи път тази година на изложението. Много малко хора са я опитвали, казват, че има мирис на екзотични плодове.
7. Pliny the Younger на Russian River Brewing, Санта Роса, Калифорния
Произвежда се само веднъж в годината и се предлага само през две седмици на февруари. Обикновено се продава още в първия ден.
6. Hopslam на Bells Brewery, Мичиган
Пивоварната е основана през 1985 година. Днес има 100 служители в 18 щата. Има аромат на грейпфрут и цветя, а също и на малц и мед.
5. Trappistes 10 на Rochefort, Белгия
Компанията произвежда бира от 1595 година. Тя е тъмна и има вкус на сливи, стафиди и касис.
4. KBS на Founders Brewing, Мичиган
Американците Майк Стивънс и Дейв Енгберс са напуснали работа и почти са банкрутирали в преследване на мечтата си да правят собствена бира.
За тяхно щастие са успели. Тази бира е тъмна и има вкус на кафе и шоколад. Отлежава в бурета за бърбън една година преди да се пусне за продажба.
3. Rare Bourbon County Stout на Goose Island Beer Company, Чикаго, Илиноис (вече не се произвежда)
Компанията е основана през 1988 година от Джон Хол и една от първите пивоварни в района на Чикаго. Той привличал клиенти като им позволявал да влизат и да следят процеса на правене на пивото. Тази марка отлежава две години преди да бъде предложена на пазара. Има вкус на кафе, ванилия и шоколад.
2. Stormaktsporter на Närke Kulturbryggeri, Швеция
Това е силна тъмна бира. Съдържа мед и отлежава в дъбови бурета за 2,5 месеца.
1. Westvleteren 12, Белгия
В малкия манастир в Уествлетерен идват хиляди поклонници на година, но не заради молитвите, а заради бирата, която се прави там.
Бирата е в ограничено количество, защото се прави от монаси и не се продава извън манастира. Можете да я опитате с предварителна резервация. Преди години, когато нямало интернет и резервации, пред манастира е имало опашка от коли, която продължавала няколко мили. За първи път се прави през 1940 година.
Тя е тъмна и има лек плодов аромат.