За книгата си „Изпитанието на парите“ социоложката Жан Лазар е провела десетки интервюта с финансови съветници и техните клиентки, за да отговори на един въпрос: Наистина ли жените са толкова користолюбиви и разхитителни, колкото традицията ги представя?

Нека видим нейната присъда в четири точки:

Управлението

Днес звучи банално, но жените е трябвало да чакат 20 век, за да получат правото да разполагат с банкова сметка на собствено име (а не на това на съпруг, баща или друг попечител). Дотогава „традиционно мъжът и децата на третата класа изкарвали парите, а в края на седмицата ги връчвали на майката, която ги харчела според нуждите на домакинството“, обяснява социоложката. Дали всичко това е отживелица?

Не“, обяснява Лазар. „Все още жените се ангажират повече с плащането на данъци и осигуровки, такси за училище и управление на сметките, които трябва да подсигурят бъдещето на децата“.

По-малко опарени на борсите, но...

Жените инвестират по-малко на борсата от мъжете, а когато го правят, имат склонност към по-дългосрочни и по-малко рискови инструменти. За компенсация жените по-често теглят револвиращи кредити, най-често заради предлаганите клиентски карти, с които дамите пазаруват не само за себе си, но и за дома и близките си. Клиентските карти са един от основните източници на женската свръхзадлъжнялост.

Сметка „Развод“

Жените са по-заплашени от риска от безработица или труд на непълно работно време и по думите на социоложката това ги прави по-склонни да крият част от доходите си от половинката и да не ги влагат в общата сметка. Но и мъжете имат своите прегрешения към общия бюджет- на всеки 100 евро, похарчени за алкохол в Европа, 60 евро се падат на мъже.

Така или иначе финансите в семейните отношения е една твърде деликатна тема. Наистина ли след евентуален развод всичко трябва да се раздели по равно? Жените са по-малко убедени, че е така, и някои стигат дотам, че си откриват сметки, които банкерите деликатно наричат „сметка развод“.

Финансовият съветник често знае повече от съпруга

Финансови съветници споделят пред Лазар, че понякога са запознати с интимния живот и бъдещите планове на клиентките си повече, отколкото собствените им съпрузи. Но понякога тайните се разкриват и двойката трябва да си изясни въпроси като подаръци за любовници, непризнати грешки, понякога отпреди брака, и тайни кредити. Още по-конфузно е, когато финансовият съветник на семейството е един. „Банкерите в този случай буквално влизат в ролята на посредник на двойката“, разказва финансов консултант.