Президентът на Световната банка Робърт Зелик ще напусне поста си в края на юни, а от Вашингтон обещаха в рамките на няколко седмици да представят кандидат, който да го замести.

Постът винаги досега е бил заеман от американец.

От администрацията на президента на САЩ Барак Обама обявиха, че ще позволят конкуренция за поста като това е първия случай, в който страната показва воля да освободи хватката си около водещият кредитор на развиващия се свят.

Зелик пое управлението на Световната банка през 2007 г., след като Пол Уолфовиц бе принуден да напусне поста и бързо върна фокуса на институцията върху намаляването на бедността.

Развиващите се страни от години оказват натиск за това да имат по-голяма роля във водещите световни финансови институции и вероятно ще поставят въпроса за важността на конкуренцията при избора на нов президент на банката, но очакванията са, че САЩ ще запази контрола си върху поста.

Министърът на финансите на САЩ Тим Гайнтър призова за „открит и бърз процес“ по назначаването на нов президент на банката, но според анализатори Вашингтон не може да си позволи да се откаже от поста без да рискува Конгреса да намали финансирането за финансовата институция.

В интервю за Reuters Зелик обяви, че решението да напусне на 30 юни в края на петгидшния му мандат е негово собствено и не е в резултат на натиск от страна на администрацията на Обама.

Той също така отхвърли твърденията, че ще се присъедини към кампанията на някой от републиканците борещи се за кандидат-президентската номинация.

Вече има множество спекулации за това кой може да заеме поста, когато Зелик си тръгне. Сред вероятните кандидати са Хилари Клинтън и бившият икономически съветник на Белия дом Лорънс. От Държавния департамент на САЩ обаче обявиха, че Клинтън няма да поема поста.