Президентът на Световната банка Робърт Зелик сподели за „WirschaftsWoche" своето мнение за последствията за световната икономика от дълговата криза в Европа и САЩ.

„На фона на проблемите в еврозоната и САЩ наблюдавах известно злорадство за това, че за индустриално развитите страни настъпва време са сложат ред в собствения си дом. Но кризата на държавните облигации и спада на фондовите пазари водят до тежки последствия и за развиващите се страни. Инвеститорите започнаха да извеждат от там своя капитал. От една страна това намалява склонността на валутите към поскъпване, но от друга представлява опасност загубата на доверие да се прехвърли от Европа и САЩ в развиващите се страни и да стане спирачка за икономическия ръст".

Въпреки това Робърт Зелик не очаква тези проблеми да доведат до глобална икономическа рецесия.

„Не вярвам в новия икономически спад", заявява той. „Нито в глобален мащаб, нито в САЩ".

Президентът на Световната банка обаче не изключва рисковете пред световната икономика:

"Рисковете са сериозни и много зависят от това как ще се развият събитията в еврозоната. До сега европейците се опитваха да решат своите проблеми с наливане на ликвидност. Не искам да ставам критик на този метод, но той не решава проблемите. Той дава възможност само да се печели време, което европейските власти трябва да се възползват умно".

Според него на Европа й липсва комплексен подход при решаване на дълговите проблеми и проблемите на банките, и основният въпрос, който строи сега пред еврозоната е желае ли тя освен политически и валутен да създаде и финансов съюз. Зелик смята, че Европа трябва да очертае визия за бъдещето, която да ориентира пазарите и инвеститорите.

„Възможно е американските проблеми да се окажат толкова сериозни, колкото и европейските", допълва Зелик. „САЩ трябва да активизират своята търговска политика, защото отворената търговия не само съдейства за икономическия ръст, но и води до структурни промени, Освен това американските компании буквално седят върху торби с пари. Ако започне ръст на търсенето, с тяхна помощ те могат веднага да създадат много работни места", допълва Зелик.