Международният валутен фонд (МВФ) очаква гръцкият държавен дълг да достигне 129 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2020 година. Желанията на фонда бяха той да бъде 120 процента, съобщиха източници, запознати с проектоанализа на МВФ за платежоспособността на Гърция, цитирани от в. "Уолстрийт джърнъл" и БТА.

Това равнище е доста над първоначалните оценки за нивото на дълга и сега е още по-трудно да се защитава тезата, че страната някога ще върне задълженията си, отбелязва изданието.

Въпреки това много признаци миналата седмица показаха, че все още има достатъчно политическа воля в еврозоната да се продължи с нов, увеличен, спасителен финансов пакет. За да избегне рискове, МВФ има правило да не отпуска средства на страни, които според анализите му не са в състояние да ги върнат, отбелязва Франс прес. Гръцкият дълг достигна в края на миналата година 166 процента от брутния вътрешен продукт, според последните оценки на МВФ.

На планираната си днес в Брюксел среща Еврогрупата вероятно ще вземе решение за съдбата на втората програма за подпомагане на Гърция в размер от 130 милиарда евро, информират световните агенции.

Вчера вечерта за участие в срещата пристигна гръцкият премиер Лукас Пападимос, който заяви, че се надява "в понеделник да бъде взето историческо решение". За да получи втория пакет от тази безпрецедентна помощ от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), Гърция положи сериозни усилия да съкрати бюджетния си дефицит.

Днес министрите на финансите на страните от еврозоната трябва да решат дали Атина е изпълнила всички условия на международните кредитори - Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка. Ако отговорът бъде положителен, то Еврогрупата най-сетне ще може да обяви началото на изпълнението на помощта за Гърция, която бе съгласувана на срещата на високо равнище на еврозоната през октомври миналата година.

Френският финансов министър, Франсоа Бароан, заяви днес, че европейските министри вече имат всичко, което им е необходимо, за да одобрят втори спасителен паричен план за Гърция, предава АФП и Фокус.

„Ние вече имаме всички елементи за споразумение”, заяви Бароан, подкрепяйки надеждите за решение на гръцката криза.