Изкуствени плажове може да изникнат по родното Черноморие. Това ще стане възможно с промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Ивиците ще може да се отвоюват от морето, както е в Холандия, или да бъдат направени от човешка ръка подобно на пясъчните острови в Дубай.

Фирмите, които се заемат със задачата да обогатят крайбрежието ни с нови или по-широки плажове, ще сключват договори за концесия за строителство. Те ще стопанисват изкуствените брегове 35 години, каза Милен Топалов, шеф на дирекция "Концесии" в МРРБ.

Части от частни имоти ще бъдат отчуждавани, за да се гарантира достъп до блокираните заради крайморски вили плажове, обясни Лидия Станкова, шеф на отдел "Държавна собственост" в строителното министерство, цитирана от в. Стандарт.

След като бъдат изготвени парцеларните планове, държавата ще плати на собствениците за улици и пътища, през които туристите да стигат до брега, за да няма частни плажове.

С промените ще се сложи край и на презастрояването, незаконните сгради и сергиите с гащи и анцузи в курортите, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

Част от приходите от наеми и концесии на плажове ще отиват при кметовете и ще се харчат за облагородяване на бреговете, изграждане на спортни съоръжения и събаряне на незаконни постройки.

Бараки край хотелите ще има само ако се вписват в общите изисквания за застрояване на имота. Законът ще гарантира и свободните зони на плажа без платени чадъри да имат излаз на морето.