Dow Jones Industrial Average най-после успя да преодолее бариерата от 13 000 пункта, над която не се бе задържал от началото на финансовата криза през 2008 г. Напредъкът, отбелязан във вторник, ще помогне на индекса да отбележи петия си пореден месец на повишение през февруари – най-дългата възходяща поредица от април насам. Силното представяне на сините чипове бе поведено от Microsoft, чиито книжа поскъпнаха с 1.66% до $31.87, но бе подкопано от American Express, където бе регистрирано понижение от 0.8% до $53.76.

Въпреки постигнатият рекорд, търговията като цяло бе колеблива, като инвеститорите се чудеха как да реагират на разнопосочни макроикономически вести.

В негативния спектър, поръчките на дълготрайни стоки в САЩ паднаха с най-силното си темпо от три години насам през януари, стопявайки се с четири на сто спрямо понижение от 1.1%, предвиждано от анализатори. В същото време, жилищата поевтиняват с допълнителни 3.8% през декември на месечна база, приключвайки 2011 г. на най-ниското си равнище от средата на 2006 г., разкри индексът Case-Shiller на Standard & Poor's.

И докато на фона на тези новини котировките направиха опит да поемат надолу, докладът на Conference Board за потребителското доверие разведри атмосферата, като индикаторът успя да отбележи най-високото си ниво за последната година, подкрепен от позитивните очаквания за пазара на труда. Отделно, икономическата активност в средно атлантическия регион отбеляза експанзия за трети пореден месец, макар и със забавящо се темпо.

Добра новина за всички освен енергийните дружества бе отстъплението на петрола, който поевтиня с 1.9% до $106.55 на барел.

Независимо от колебанията, седем от десетте индустрии, включени в S&P 500, напреднаха, а технологиите, с тежест от 20% в индекса, добавиха общо 0.9% към стойността си.

Един от най-значимите успехи за деня бе поскъпването на книжата на Apple с 1.8% до $535.41. На седми март световният технологичен гигант ще представи в Сан Франциско новият си iPad таблет трето поколение.

Производителите на полупроводници също намериха с какво да се похвалят, като Philadelphia Semiconductor Index се покатери с 1.6%, като 23 от общо 30 позиции, включени в индикатора, регистрираха напредък.

Акциите на Micron поскъпнаха с 3.7% до $8.88, продължавайки серията от три поредни успешни сесии, през които напредъкът набъбна до общо 14 на сто. Инвеститорите се насочиха към книжата след като бе обявено, че Micron ще снабдяват Intel с продукти, базирани на технология, наречена Nand флаш памет. От своя страна, най-големият производител на полупроводници Intel поскъпна с 1.3% до $27.24.

Туристическата агенция Priceline се доказа като лидер на S&P 500, с повишение от 7 на сто до $632.76. Инвеститорите се насочиха към книжата, след като стана ясно, че експанзията към нови продукти и пазари е помогнала на компанията да преодолее ефектите от европейската дългова криза по-успешно от конкурентите си Expedia Inc. и Orbitz Worldwide Inc.

Авиокомпаниите побързаха да се възползват от поевтиняването на петрола, като десет от 14-те позиции, включени в Bloomberg U.S. Airlines Index отбелязаха напредък. US Airways Group Inc. поскъпнаха с 5.9% до $7.41, а United Continental Holdings Inc. – с 2.5% до $20.58. Енергетиката обаче загуби 0.2% като група.

Сред по-зрелищните успехи във вторник се наредиха Office Depot Inc., чиито котировки скочиха с рекордните от май 2009 г. насам 19% до $3.59. Втората по големина търговска верига за офис консумативи в САЩ отчете печалба на акция от три цента за четвъртото си фискално тримесечие, надхвърляйки очакванията на Уолстрийт.

Domino’s Pizza Inc. обявиха, че рефинансирането на дълга им може да доведе до допълнителен дивидент и котировките на доставчика на пици се покачиха с 16% до $38.82.

Предпоследният ден на февруари обаче не донесе добри вести за компаниите от сферата на образованието. Apollo Group Inc. бяха най-слабо представилата се позиция в S&P 500, с понижение от 16% до $43.04, след като предупредиха, че оперативните печалби за 2012 г. едва ли ще надминат $725 млн., под предходната оценка от $750 млн.

Конкурентите им от ITT Educational Services Inc. отстъпиха с 5.4% до $68.29, а DeVry Inc. паднаха с 3.8 на сто до $35.41.

Въпреки че по време на сесията във вторник инвеститорите изразиха известни колебания, Standard & Poor’s 500 Index добави 0.3% към стойността си до 1 372.18. Dow Jones Industrial Average най-сетне успя да се задържи над 13 000 пункта, напредвайки с 23.61 пункта, или 0.2%, до 13 005.12. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачи с 0.7% до 2987

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време